Istoričar dr Aleksandar Raković o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori

0
604

Istoričar dr Aleksandar Raković je rekao da Đukanovićev režim u Crnoj Gori ima nameru da popiše, a potom i preotme imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Irinej je ocenio da pravoslavni vernici u Crnoj Gori nikada ranije nisu doživeli ono što im se trenutno događa i pozvao je organizatore tih aktivnosti da odustanu od svojih namera jer je to nešto što je osudio čitav hrišćanski i pravoslavni svet. On je rekao da su ‚‚bezbožnici digli ruke na svetinje Gospodnje. Digli su ruke na imovinu svetinja Gospodnjih, da je uzmu i da je potroše kao što su potrošili i ono što su sami nasledili”. Kako komentariše patrijarhovu izjavu, pitali smo istoričara dr Aleksandra Rakovića.

Posle svakodnevnih litija, molebana i protesta hiljada građana na ulicama crnogorskih gradova, vlast u Podgorici je pokazala znake spremnosti da razgovara. Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin je  izjavio da je Vlada spremna da bez odlaganja otpočne dijalog sa svim verskim zajednicama o primeni spornog zakona, a sa Mitropolijom zetsko-primorskom da razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here