Promena Zakona zbog usklađivanja sa odredbama novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti

0
107

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je izjavio da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao krovni zakon, mora da se menja pre svega zbog usklađivanja sa odredbama novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Šarčević je, obrazlažući izmene i dopune seta zakona iz oblasti prosvete, podsetio da je pomenuti zakon donet 2017. godine i da je već jednom pretrpeo izmene i dopune koje su bile vezane za bezbednost informacija kada su u pitanju učenici i studenti.

Nakon promene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ova materija nije mogla da se reguliše podzakonskim aktima, objasnio je ministar, ukazavši i na to da su izmene zakona važne zbog uvođenja jedinstvenog informacionog sistema u prosveti. On je podsetio na to da svaki kandidat upisom u vrtić dobija jedinstveni obrazovni broj koji ga prati kroz celo školovanje, te da se izmene rade zbog dodatnih mera zaštite.

Na dnevnom redu skupštinskog zasedanja nalazi se i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije.

S tim u vezi, ministar je rekao da se moralo pristupiti blagoj reformi srednjeg obrazovanja, jer su formirani srednjoškolski resurs centri u deset gradova Srbije, sa čime će se nastaviti i ubuduće. Kada je reč o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Šarčević je naveo da se on usaglašava sa dva zakona koje je parlament već usvojio – o dualnom srednjem obrazovanju, koji se već primenjuje, kao i o dualnim studijama, koji još nije u primeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here