Usklađivanje sa standardima EU za srpske živinare

0
338

Ukoliko srpski živinari ne usklade kaveze u kojima drže koke nosilje sa standardima EU – od januara sledeće godine neće moći više da se bave ovim poslom.

Tzv.  “obogaćeni” kavezi nalaze se u Pravilniku o uslovima i prostoru za držanje, koji je donet pre deset godina, ali je njegova primena odložena za kraj ove godine, kako bi se farme prilagodile novim uslovima. U “Zajednici živinara” su naveli da u  Srbiji ima oko četiri miliona koka nosilja i otprilike isto toliko kokošaka u domaćinstvima, koje žive u nekontrolisanim uslovima. EU je promenila pravilnike, kada je počelo da se vodi računa o dobrobitima životinja, u periodu od 1999. do 2012.g. U ovom trenutku da bi se sve živinarske farme prilagodile novim uslovima potrebno je oko šetdeset miliona evra.

Svih ovih godina akumulacija gotovo i da ne postoji, zbog zatvorenog tržišta. Domaća jaja ne mogu da se izvoze u EU jer država nije uradila monitoring na salmonelu, ali i zbog neusklađenih standarda držanja koka nosilja. Ukoliko se ne odloži primena ovog Pravilnika, jaja ćemo morati da uvozimo, jer je sigurno da svi koji to ne budu mogli da ispune, od januara ili februara sledeće godine više neće moći da posluju.

Kako je preneo portal Agro njuz, da bi kavezi bili sređeni, potrebno je uložiti deset evra po koki nosilji. U Srbiji je registrovano devet stotina živinarskih farmi samo za proizvodnju jaja. Tu se nalazi tih četiri miliona koka. Od tog broja, polovina kokošaka nalazi se kod petnaest velikih kompanija. Sa novim standardima imaćemo trideset šest  posto manje kokošaka na istom prostoru, ukoliko vlasnici ne prošire svoje kapacitete ili ne sagrade nove.

U narednih mesec dana ’’Zajednica živinara’’ će poslati zahtev proizvođača jaja, kako bi se primena Pravilnika odložila. Dok se mi prilagođavamo ovim novim standardima i kavezima, svetski trend postaje da koke ne budu zatvorene i da slobodno šetaju.

Pravilnik o držanju koka predviđa da jedna koka više ne bude na pet stotina pedeset centimetara kvadratnog prostora, već na sedam stotina pedeset. Visina će najmanje morati da bude dvadeset cm iznad koke, kako bi mogla da širi krila i više da se kreće.

Obavezno mora da ima gnezdo, da ne nosi jaja na vidnom mestu, već da može da se osami, kako bi imala sve elemente iz života u prirodi. U kavezu će morati da budu drvene gredice, na kojima će koke da budu, kako ne bi samo stajale na goloj žici. Moraće da postoji “čeprkalište”, gde će moći da kljuca, deo gde da oštri kljun, ali i veći prostor za hranu i pijenje vode.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here