Ribokrađa problem svih ribolovnih voda

0
147

Ribokrađa je problem sa kojim se  čuvari svih ribolovnih voda, pa i onih koje su poverene na čuvanje  JVP „Vode Vojvodine“ svakodnevno susreću.

Dobro opremljeni timovi ribočuvarske službe JVP „Vode Vojvodine“ svakodnevno kontrolišu rekreativne riblovce i privredne ribare na vodi, ali je ribokrađa kao problem stalno prisutna na ribolovnim vodama. Tokom 2019. godine ostvareno je više od  dve hiljade četiri stotine kontrola ribolovnog područja pod ingerencijom JVP „Vode Vojvodine“, a prekontrolisano je više od osam hiljada ribolovaca. Tokom kontrola zaplenjeno je više od šezdeset tri kilometara nelegalno postavljenih mreža I sto pedeset komada drugog nedozvoljenog alata za ribolov. Protiv četrdeset četiri osobe podnete su prekršajne prijave  zbog nelegalnog ribolova.

Ribolovne vode date na korišćenje JVP „Vode Vojvodine“ su: detaljna i osnovna kanalska mreža Hidrosistema DTD u Bačkoj i Banatu,  deo Dunava od Bačke Palanke do Beške (ukupne dužine šezdeset četiri kilometra), zatim Begej, Zlatica, Karaš, Krivaja i akumulacija Čonoplja.

Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ brine i o ribolovnim vodama  u zaštićenim područjima Park prirode „Jegrička“ i Park prirode „Beljanska bara“. Za zaštićena područja moraju se kupiti posebne dozvole, za svaki park prirode posebno.

I ovim putem JVP „ Vode Vojvodine „ apeluje na sve ribolovce da poštuju pravila i ograničenja ribolova kako bi zajedničkim snagama sačuvali i unapredili riblji fond  na vojvođanskim vodotocima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here