Čedomir Antić: Autoritarnošću žele da ograniče demokratske kapacitete

0
80

Istoričar dr Čedomir Antić je rekao da u našoj zemlji imamo Vladu koja teži autoritarnosti i koja želi da ograniči demokratske kapacitete koji su propisani Ustavom Srbije.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je da ocene predsednika Vučića i drugih predstavnika državnih institucija o radu sudskih i tužilačkih organa ne doprinose jačanju instituta pravne države i ostvarivanju zajedničkog ciljadruštva zasnovanog na vladavini prava. Zašto izvršna vlast neprekidno ima potrebu da komentariše rad sudske vlasti, pitali smo istoričara dr Čedomira Antića.

Advokatska komora je pozvala sve „vršioce vlasti da pokažu viši stepen odgovornosti prema društvu, suzdržanost i odmerenost prilikom davanja ocena o radu pravosudnih organa i delovanje unutar svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja“. Ona je izrazila „ zabrinutost ovakvim stanjem stvari i smatra da bi i predstavnici sudijske i tužilačke organizacije morali da ulože više napora u pravcu obezbeđivanja svoje nezavisnosti i samostalnosti u radu, koja je pod znakom pitanja više decenija unazad“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here