Obeležen 31. januar Nacionalni dan bez duvanskog dima

0
62

U saradnji Crvenog krsta Zrenjanin i Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin u ETGŠ „Nikola Tesla“ održan je edukativni skup na temu „Nikotinizam i rad Savetovališta za odvikavanje od pušenja“. Ovim skupom obeležen je 31. januar Nacionalni dan bez duvanskog dima.

Gradska organizacija Crvenog krsta i Zavod za javno zdravlje Zrenjanin obeležili su Nacionalni dan bez duvanskog dima, čiji je ovogodišnji slogan  „Život bez duvana za bolji život novih generacija“. Ovaj datum obeležen je edukativnim skupom u ETGŠ „Nikola Tesla“ sa temom „Nikotinizam i rad Savetovališta za odvikavanje od pušenja“. O ovoj temi govorili su Mile Jokić, edukovani volonter Crvenog krsta i dr Jelena Medić Simovljević, specijalista socijalne medicine Zavoda za javno zdravlje. Nacionalni dan bez duvanskog dima Crveni krst Zrenjanin obeležava već godinama, a pored edukativnog skupa formiran je i informativni punkt u centru grada.

U obeležavanju Nacionalnog dana bez duvanskog dima učestvuje i Zavod za javno zdravlje pa je tako organizovana akcija u Gomexovom objektu Total gde su sugrađanima deljeni flajeri i brošure sa podacima o štetnosti i odvikavanju od pušenja. Dr Jelena Medić Simovljević je na predavanju u elektrotenhničkoj školi  govorila  o štetnosti pušenja i o radu Savetovališta za odvikavanje od pušenja pri Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

Dr Medić Simovljević se osvrnula na rezultate istraživanja o rasprostranjenosti upotrebe duvanskih proizvoda među mladima.

Procenjuje se da danas u svetu ima oko milijardu pušača, a oko 8 miliona ljudi prevremeno umire zbog upotrebe duvanskih proizvoda. Što se tiče Srbije smatra se da godišnje oko 15 hiljada stanovnika umre zbog upotrebe duvana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here