Predstavljeni rezultati i planovi zapošljavanja u 2020. godini NSZ Filijale u Zrenjaninu

0
220

Da li su građanima predstavljeni  stvarno ostvareni rezultati  i planovi zapošljavanja u Zrenjaninu i u okolini ili je u pitanju ponovo stvaranje veštačke slike o uspesima grada u zapošljavanju?

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati u protekloj godini i planovi zapošljavanja u 2020. godini NSZ Filijale u Zrenjaninu. Na konferenciji su govorili načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, direktorka Filijale za zapošljavanje Zrenjanin Tatjana Mijatović kao i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i predsednici opština Nova Crnja, Sečanj i Žitište. Snežana Vučurević je istakla da se zahvaljujući naporima Vlade trend nezaposlenosti nastavlja iz godine u godinu.

Direktorka Filijale za zapošljavanje Zrenjanin Tatjana Mijatović je govorila o merama koje su finansirane, o investitorima i poslodavcima koji su se obraćali lokalnoj samoupravi zbog potreba za radnom snagom.

Predsednik opštine Žitište Mitar Vučurevič je rekao da je na području te opštine prošle godine za novo zapošljavanje, izdvojeno deset miliona dinara.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić je naglasio da je u Zrenjaninu u poslednje tri godine otvoreno preko pet hiljada radnih mesta.

Da li se trend smanjivanja nezaposlenosti proteklih godina nastavlja masovnim odlaskom mladih iz zemlje, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo ali sigurno je da odlazak za boljim sutra i sigurnijim životom ima svoj uticaj na tokove zapošljavanja. Država sa svoje strane, kao kontra meru, od nedavno ukida odlazak medicinskog osoblja u Nemačku, a ministar rada najavljuje i jednostrani raskid ugovora sa nemačkim GIZ-om sa kojim sarađuje po pitanju zapošljavanja medicinskog osoblja. Pojedinci su digli ruke od traženja posla i prijavljivanja na tržište rada koje briše sa svoje evidencije one nezaposlene koji se ne prijave  službi za zapošljavanje određenog datuma u mesecu. Sve to doprinosi stvaranju veštačkog utiska da se nezaposlenost stvarno smanjuje.                                                                                                                                            Ovakvim ocenama ide u prilog i nedavna izjava predsednika Regionalne privredne komore u Zrenjaninu Predraga Stankova. On je govoreći o stanju na tržištu radne snage, rekao da je ’’najveći problem u Zrenjaninu nedostatak kvalitetnih kadrova u velikom broju oblasti. To je krenulo sa građevinom, ali se sada proširilo na sve zanatske oblasti, a nema ni visoko obrazovnih ljudi – mašinskih inženjera i IT stručnjaka.’’

Dovoljno za fabrikovanje lepih želja. Vreme je da se istini pogleda u oči.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here