Ministar Đorđević o izmenama Zakona o radu

0
162

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević najavio je da će nakon izbora biti formirana radna grupa koja će se baviti izmenama Zakona o radu kako bi se sprečila kršenja prava radnika koji su sindikalno angažovani, a na koje su ukazali predstavnici reprezentativnih sindikata.

Ministar je na konferenciji za novinare, po završetku sednice Socijalno-ekonomskog saveta, rekao da je o tome bilo reči na sastanku, kojem je prisustvovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pošto se tema sastanka odnosila na izveštaj te institucije o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja.

Đorđević je pozvao sve koji se suočavaju da problemom kršenja prava i diskriminacije na poslu da se obrate Inspekciji rada, ističući da inspektori izlaze na teren i reaguju u skladu sa zakonom, pri čemu postoje primeri da su problemi rešeni nakon obraćanja inspekciji rada.

Prema njegovim rečima, kada dođe vreme za formiranje radne grupe, sindikati i poslodavci takođe će uzeti učešće i zajedno sa resornim ministarstvom raditi na izmenama zakona.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost” ukazali su na diskriminaciju radnika koji su članovi tih sindikata i zatražili izmenu Zakona o radu u cilju njihove bolje zaštite.

Sindikati su naveli i pojedinačne slučajeve u nekim firmama gde su, kako je saopštio predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, članovi sindikata dobijali otkaze ili bivali prebačeni na niža radna mesta, sa nižim platama i slično.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here