Vladimir Kovčin: Građani nisu dovoljno informisani o mogućnostima davanja organa

0
92

Onkolog prof. dr Vladimir Kovčin je ocenio da građani nisu dovoljno informisani o mogućnostima davanja organa pa bi informacije o tome trebalo širiti svakodnevno.

Prema nezvaničnim podacima, našli smo se na samom začelju Evrope po broju dobrovoljnih davalaca organa budući da imamo samo jedan koma sedam donatora na milion stanovnika. Iako je 2018. godine usvojen Zakon o transplantaciji organa, broj darodavalaca je drastično smanjen u odnosu na 2013. godinu, kada je bilo pet koma osam davalaca na milion stanovnika. Koji su razlozi doveli do ovakvog stanja u našoj zemlji, pitali smo onkologa prof. dr Vladimira Kovčina.

U skladu sa Zakonom o presađivanju ljudskih organa i Zakonom o ljudskim ćelijama i tkivima Republike Srbije, zaveštanje organa regulisano je pretpostavljenom saglasnošću. To podrazumeva da se svi punoletni građani u slučaju moždane smrti smatraju potencijalnim davaocima organa ukoliko se nisu pismenim ili usmenim putem izjasnili suprotno Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here