Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je država zbog situacije u vezi sa koronavirusom donela odluku o ograničenju cena za  36 proizvoda. 

Srbija je, pored toga, zabranila i izvoz pojedinih osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, te podsetio da građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama.

Prema njegovim rečima, tokom proteklih dana bilo je poziva građana koji su se žalili na povećane cene, pre svega zaštitnih maski, koje su skočile za 200 do 230 dinara, ali i obaveštavali gde nema dovoljno zaštitne opreme.

Ministar je istakao da je inspekcija bila na terenu i proveravala nabavne i prodajne cene i dodao da su pre vanrednog stanja prodavci legalno mogli da povećavaju cene, iako to nije bilo moralno, ali da sada u situaciji vanrednog stanja to neće biti moguće. On je naveo da će za krišenje uredbe biti predviđene kazne. Ljajić je podsetio i da je tržišna inspekcija objavila 25 brojeva telefona i e-mail adresa u 25 gradova na kojima građani mogu da prijave sve nepravinosti, kao i poseban broj koji se odnosi na cene zaštitne opreme, vezano pre svega za maske i rukavice.

Ministar je Istakao i da nema potrebe za nagomilavanjem ličnih zaliha, da je tržište dobro snabdeveno i da ima dovoljno namirnica za duži vremenski period. Sada se i ograničavaju cene u trgovini na veliko i malo osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme tako da ne prelaze nivo cena koje su ti proizvodi imali na dan 5. marta ove godine.

Ograničenje se primenjuje u trajanju od 30 dana, a na spisku su brašno od pšenice, hleb, jestivo ulje suncokretovo, beli šećer, testenine, sveže meso i mesne prerađevine, riba. Na spisku je termički obrađeno kravlje mleko, kokošija jaja, dečija hrana, sapun, šampon i drugi proizvodi.