Mila Alečković: Psihički osetljivim građanima u medicinski vanrednoj situaciji potrebno razumevanje

0
694

Profesor doktor Mila Alečković, čija je oblast delovanja usmerena na kliničku psihologiju i filosofsku antropologiju, odgovorila je na aktuelno pitanje o vanrednim merama u Srbiji i celom svetu.

Profesor doktor Mila Alečković je rekla da je psihički osetljivim građanima Srbije u medicinski vanrednoj situaciji potrebno razumevanje, kao i da kratka šetnja veoma znači, da bi lakše podneli celokupnu situaciju koja se događa oko njih. Za gledaoce KTV televizije iznela je svoje stručno mišljenje o trenutnoj situaciji koja pogađa celokupno stanovništvo, o nužnosti zaštitnih maski i kako se ona lično ponaša u ovim vanrednim merama i terminološki pojašnjava kakve su vanredne mere u kojima se nalazi naša planeta.

Doktor Alečković se približila odgovoru o tegobama depresivnih i anksioznih osoba pojasnivši da je internet medij gde svako sve može doznati, pa se tako i sadašnja vanredna slika društva može preuveličati i izazvati strašnije stanje onih osoba koje su svakako već podložne emotivnim tegobama.

Svest o fizičkoj bolesti jednako je važna kao i svest o duši svakog pojedinca. U vremenu gde nam je informacija pristupačna gde god se mi nalazili, treba razlikovati pravi realan strah od povećanog straha.

Anksioznost je strah nesrazmeran uzroku gde se osoba oseća previše uznemireno zbog svakodnevnih odluka i delovanja i na vreme treba prepoznati simptome i potražiti pomoć.  Čovek bi sve češće trebalo da se bavi svojim unutrašnjim osećajima, a ne samo fizičkim. Svesnost o napadu panike, o višemesečnoj anksioznosti i depresiji treba da je sve veća, a ne da se o takvim mukama ćuti. Blagovremeno zakazati razgovor kod psihologa, a ako je potrebno i kod psihijatra je u našem društvu i dalje sramota.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here