Aplikacija “Podrška psihoterapeuta”

0
318

U okviru inicijative “Budi i ti heroj” razvijena je aplikacija “Podrška psihoterapeuta”, koja je primer toga kako tehnologije pomažu ljudima i rešavaju njihove probleme u vreme krize. Tvorac aplikacije je asistent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Igor Graić.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da je aplikacija “Podrška psihoterapeuta” primer kako tehnologije pomažu ljudima i rešavaju njihove probleme u vreme krize. Popović je ukazao na to da je pomenuta aplikacija razvijena u okviru inicijative “Budi I Ti heroj”, koju je pokrenula Vlada, i da predstavlja sjajan model saradnje države i IT zajednice. On je podsetio na to da je njegov kabinet uputio poziv IT zajednici da dostavlja svoja inovativna rešenja, koja bi mogla da unaprede sistem u borbi protiv koronavirusa. Za samo sedam dana pristiglo je više od 100 inovativnih predloga IT zajednice i najveći deo ovih inicijativa IT zajednica je spremna da realizuje potpuno besplatno, što pokazuje koliko su oni solidarni i odgovorni u ovom teškom trenutku za našu zemlju. Ministar je naglasio da neki od tih predloga daju rešenje za goruće probleme sa kojima se država sada suočava. Oni se odnose na komunikaciju sa građanima u izolaciji, kontrolu poštovanja mere izolacije, izdavanje dozvola za kretanje tokom policijskog časa, onlajn pijace, pa sve do proizvodnje inovativne zaštitne opreme – maski, vizira i tunela za dezinfekciju. Popović je, osvrćući se na podatak da je IT industrija prošle godine ostvarila izvoz od 1,5 milijardi evra, istakao da je od izuzetnog značaja da se nakon okončanja krize izazvane pandemijom COVID-19, omogući dalji razvoj IT industrije, jer je ona generator budućeg ekonomskog rasta Srbije.

Tvorac aplikacije, inovator i asistent na Fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu Igor Graić istakao je da putem ove veb aplikacije korisnik u samo tri klika može da dođe do prvog slobodnog psihoterapeuta koji radi na volonterskoj bazi, napomenuvši da će u budućnosti postupak korišćenja biti nešto kompleksniji. On je objasnio da aplikacija omogućava korisnicima da zakažu više od 300 ponuđenih slobodnih termina, i izrazio očekivanje da će imati i mobilne verzije aplikacije u narednih 7 do 10 dana. Posebno je, kako je naglasio, vođeno računa o tome da se medicinskim radnicima kojima je potrebna pomoć obezbede najiskusniji terapeuti, jer se oni trenutno suočavaju sa najvećim stresom. Cilj platforme jeste da ona i u budućnosti služi društvu psihoterapeuta, jer će predstavljati izvrstan poligon kroz koji će se mladi terapeuti dodatno obučavati i na taj način razvijati svoje kapacitete, zaključio je Graić.

Psihoterapeut Zoran Milivojević ocenio je da je ovo izvanredan primer kako se savremena tehnologija koristi u službi mentalnog zdravlja. On je podsetio na to da već 16 dana traje akcija preko Saveza društava psihotarepauta Srbije, gde približno 400 psihoterapeuta daje volontersku podršku onima kojima je ta pomoć potrebna. “Zahvaljujući ovoj aplikaciji, to nam jako olakšava posao jer ćemo sada moći automatski da povezujemo ljude kojima je potrebna pomoć i psihoterapeute koji su spremni da u tom terminu pružaju podršku ljudima koji se osećaju ugroženo” naglasio je Milivojević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here