Saopštenje Pokreta “Metla”

0
195

Pokret METLA skreće pažnju da nije zadatak kriznog štaba samo da donosi zabrane i uredbe i da kontroliše njihovo sprovođenje, već je zadatak da na pravi način osmisli i organizuje život u gradu u uslovima vanrednog stanja i pandemije. Pokret se u svom saopštenju osvrnuo na to čije analize pijaće vode su merodavne, kao i koliko je štete izazvalo zatvaranje pijaca.

U saopštenju Pokreta “Metla” navodi se sledeće: Prilikom testiranja  sistema simuliraju se ekstremni uslovi. Ako sistem ne otkaže, položio je ispit. Čitavo društvo, država i lokalna zajednica, čitav svet, zbog pandemije se  nalaze  upravo u ekstremnim uslovima.  Država i njene institucije su na ispitu. Proglašeno je vanredno stanje, donose se uredbe, naredbe, ukidaju se Ustavom garantovana prava. Građani u ogromnom procentu bespogovorno to prihvataju i razumeju da je samodisciplina  ključna u borbi protiv pandemije. Veruju zdravstvenim radnicima, koji rade neverovatno težak posao.

Nažalost, vlast i sistem vlasti ne funkcioniše najbolje u ovakvim uslovima. Pokazalo se da su od presudne važnosti jake i zdrave institucije, službe i preduzeća na svim nivoima.

U Zrenjaninu je opet  u prvi plan izbio problem vodosnabdevanja. Fabrika vode ne može da obezbedi normalno snabdevanje vodom. Brojna domaćinstava ili nemaju vodu ili ona jedva curi iz slavine i bojleri ne rade. Kretanje je ograničeno ili je napuštanje domova potpuno zabranjeno, pa su mnogi dovedeni do očaja.

Pokret METLA je već ukazivao na bahatost i neogovornost, i da je krivica na svim nivoima vlasti, od odbornika, lokalnih funcionera, do Republičke vlade, koja je omogućila nestručnim licima u privatnoj firmi da budu jedini snabdevači. Vode ne samo da nema dovoljno, nego nije ni ispravna. Nejasno  je saopštenje Gradonačelnika, koji po ko zna koji put najavljuje zdravu vodu. Kaže da su analize Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina potvrdile ispravnost vode. Podsećamo da su po Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode merodavne samo analize dve Ustanove: Instituta za javno zdravlje Vojvodine – Novi Sad i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ – Beograd. Inače bi i neka privatna laboratorija mogla da proizvodi analize. Lokalna vlast  nas usput obaveštava da je na pragu dogovora da Fabrika vode obezbedi dovoljnu količinu vode. Zašto je potreban bilo kakav dogovor, zar to nije obaveza? Sa druge strane JKP Vodovod i kanalizacija upućuje, nezavisno od gradonačelnika, zahtev Fabrici vode da počne da isporučuje neophodnu količinu vode ili će sam Vodovod preuzeti snabdevanje! Pa građani, da li razumete šta je ovo? Kolika je ovo neodgovornost i u kakvim uslovima!

Upravljanje pijacama je u nadležnosti lokalne samouprave. Vlada je donela uredbu  da pijace prestanu sa radom. U skladu sa njom one su zatvorene. Lako je donositi takve odluke, kada se ne vodi računa o posledicama. Ovim je dodatano je otežano snabevanje građana. Stvaraju se velike gužve ispred prodavnica, što i pored poštovanja rastojanja, može da bude rizično. Pijačari, proizvođači  i prodavci, ostali su bez prihoda. Proizvodi im propadaju. Da li je to baš moralo tako? Postoje montažne kućice, čak i u centru grada. Mogle su one i slične da se iskoriste kao ulične prodavnice. To se viđa u drugim gradovima, poštuju se sve mere i moguće je snabdevanje i na takav način.

Pokret METLA skreće pažnju da nije zadatak „Kriznog štaba“ samo da donosi zabrane i uredbe i da kontroliše njihovo sprovođenje, već je zadatak da na pravi način osmisli i organizuje život u gradu u uslovima vanrednog stanja i pandemije, navodi se u saopštenju Pokreta “Metla”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here