Nele Karajlić: Sarajevo je nekada bilo centar jugoslovenske kulture i umetnosti

0
441

Čuveni muzičar, komičar i tv lice dr Nele Karajlić prokomentarisao je za KTV televiziju zašto je Sarajevo nekada bilo centar jugoslovenske kulture i umetnosti i zašto sada to više nije.

Čuveni sarajevski muzičar, pisac i komičar Nele Karajlić stvara već nekoliko decenija, a iz rodnog grada Sarajeva je i započeo svoju karijeru. Rok grupa Zabranjeno pušenje, ali i mnogi televizijski projekti, poput čuvene Audicije, genijalnih Nadrealista,  obeležili su Sarajevo kao centar jugoslovenske umetnosti. Upitali smo Neleta Karajlića kako je i zašto je Sarajevo nekada cvetalo na polju kulture i da li je danas od svega toga ostala samo ljuštura.

Dr Nele Karajlić nije lekar po struci ali je za prethodne događaje iz savremene istorije Jugoslavije stekao iskustva da bi o ovoj temi mogao mnogo da kaže. Činjenica je da je u Sarajevu uvek bilo različitih veroispovesti, gde je bila potrebna tolerancija i poštovanje drugog. Do početka rata u devedesetim godinama prošlog veka, sve je bilo drugačije i moćnije u ovom gradu.

Sigurno je da su zlatne godine rok muzike proslavile Sarajevo u doba stare i velike Jugoslavije, a tu je i neizostavno stvaralaštvo Emira Kusturice i Abdulaha Sidrana. Danas je sve u Sarajevu drugačije i neuporedivo sa prethodnim decenijama, ali je umetnost velikih Sarajlija, poput Karajlića, Kusturice i Sidrana zauvek prisutna kao dokaz.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here