Penzionerima pomoć mala, a poniženje nikad veće

0
761

Penzioneri su nezadovoljni paketima pomoći, koje je obezbedio grad Zrenjanin i smatraju ih uvredljivim.

6. aprila počela je podela paketa pomoći penzionerima sa primanjima manjim od 30.000 dinara u gradu Zrenjaninu. Paketi su pripremani u sportskoj hali “Medison”, a podela se vršila preko kriznih štabova u mesnim zajednicama, prema spiskovima za tu teritoriju. Dostavu su obavljali volonteri koji su inače angažovani u lokalnim štabovima. Podela je završena 16. aprila, a do nas su sve vreme pristizale pritužbe naših sugrađana kada je u pitanju sastav paketa. Penzioneri pakete ne gledaju kao pomoć nego kao svojevrsnu uvredu i duboko su razočarani odnosom grada prema njima. Paket je dobila i naša sugrađanka Nada Tot, koja nam je najpre rekla šta je dobila u paketu pomoći i kolika pretpostavlja da je njegova vrednost.

Nada nam je napomenula da je pratila tv programe i podelu paketa u drugim mestima te da je iznenadila činjenica da su paketi u Zrenjaninu izuzetno oskudni. Na tu činjenicu ukazivali su nam i drugi penzioneri koji su nam se javljali ovih dana. Velika kutija, pomoć mala, a poniženje nikad veće.

Želeći da objektivno izveštavamo i o ovoj temi kontaktirali smo kabinet gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića sa upitom da nam neko od nadležnih, kao druga strana, da izjavu ili pismeno odgovori na pitanja zašto je paket oskudan i zašto su paketi u drugim opštinama daleko bogatiji. Upit smo poslali 9. aprila, a do zaključenja ovog priloga, 12 dana kasnije, odgovor nismo dobili. Kontaktirali smo i sekretara Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandru Tanasijević koja nam je rekla da ti paketi nisu u nadležnosti njene organizacije i da su volonteri Crvenog krsta učestvovali samo u pakovanju namirnica u kutije i u dustribuciji paketa. Prema evidencijama filijale Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje u Zrenjaninu i Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, naših sugrađana penzionera sa primanjima nižim od 30.000 dinara je oko 15 hiljada, a paket u kom se nalazi litra ulja, kg soli, kg šećera, kg brašna, 3 paštete, 1 sardina, pola kg pirinča, jedno pakovanje makarona i jedan sapun košta oko 600 dinara. Mi ćemo zahtevati od gradskih vlasti uvid u to koliko je ukupno sredstava iz budžeta grada izdvojeno za ove pakete pomoći s obzirom na to da se stiče utisak da je gradska vlast u Zrenjaninu ponovo bila nesavesna u želji da umesto da pomogne sugrađanima sebi protivpravno pribavi korist.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here