Vulin dodelio spomen medalje kineskim stručnjacima

0
152

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, dodelio je vojne spomen medalje članovima lekarskog tima iz Narodne Republike Kine, koji su angažovani na pružanju pomoći u suzbijanju epidemije koronavirusa na teritoriji Srbije. Dodeli priznanja prisustvovala je i ambasadorka Kine Čen Bo.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i ambasadorke Narodne Republike Kine Čen Bo, uručio je vojne spomen-medalje članovima šestočlanog lekarskog tima iz Narodne Republike Kine, angažovanim na pružanju pomoći u suzbijanju epidemije virusa Kovid-19 na teritoriji Republike Srbije. Ceremonija je održana u Domu Garde na Topčideru.

Vojne spomen medalje, najviša vojna priznanja koja se dodeljuju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, dodeljenu su članovima kineskog tima kao znak priznanja za ostvarenu uspešnu saradnju i izuzetan doprinos sistemu odbrane Srbije. Vojna spomen-medalja za izuzetan doprinos sistemu odbrane Republike Srbije dodeljena je vođi delegacije i vođi tima za prevenciju i kontrolu dr Peng Džićiangu, a vojne spomen-medalje za doprinos sistemu odbrane Republike Srbije dodeljene su vođi tima za mentalno zdravlje dr Hou Cailan, vođi medicinskog tima dr Guo Jubiaou, članovima medicinskog tima dr Ksiong Jan i dr Lin Bingliangu, kao i članu tima za prevenciju i kontrolu dr Long Ćisuiju. Kako je istakao ministar Vulin, srpski i kineski jezik su toliko različiti da je prevod neophodan, ali stručnjaci iz Kine su sigurno osetili svaki pozdrav i emociju i bez prevoda.

Ministar Vulin je rekao da je Kina pružila Srbiji značajnu podršku u borbi protiv virusa Kovid 19 i da Srbija to nikada neće zaboraviti.

Ambasadorka Čen Bo rekla je da je velika čast to što je u prilici da prisustvuje ceremoniji dodele odlikovanja i u ime svoje ambasade zahvalila se na dodeljenim spomen-medaljama.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je Vladi i narodu Republike Srbije na poverenju koje je ukazala kineskim medicinskim stručnjacima, a posebno Ministarstvu odbrane na podršci i pažnji koju su pružali lekarima iz Kine tokom boravka u našoj zemlji. Kako je istakla, sutra će se tri člana tima vratiti u Kinu, a u zavisnosti od potrebe i situacije, postoji mogućnost da se tim opet ojača sa još tri člana. U ime stručnog medicinskog tima, dr Peng Džićiang zahvalio je Ministarstvu odbrane Srbije na dodeli spomen-medalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here