Milan Ćulibrk o režimskim medijima u Srbiji

0
163

Svaki politički režim ima svoju novinarsku snagu. U našoj državi je očigledno da se medijski prostor koristi za jednoumlje i za samo jedan politički pravac, ali je pitanje do koje granice to može da stigne. Glavni i odgovorni urednik NIN-a, Milan Ćulibrk je iskazao svoje mišljenje o ovoj temi.

Od uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji svakoga dana se održavaju konferencije za novinare kojima prisustvuju članovi Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Na konferencijama Kriznog štaba često izostaju pitanja koja se tiču javnog interesa i zdravlja ljudi. Obično se pitanja koriste za obračun redakcija sa različitim uređivačkim koncepcijama. Na kom je nivou danas novinarska profesija i da li se srpsko društvo polarizuje prema uticaju medija, pitali smo glavnog i odgovornog urednika NIN-a, najstarijeg srpskog nedeljnika, Milana Ćulibrka.

Milan Ćulibrk je pojasnio šta je problem u Srbiji kada je u pitanju uticaj određenih javnih ličnosti o trenutnoj zdravstvenoj situaciji u Srbiji. Svedoci smo propagiranja saveta bez lekarske diplome, nadrilekarstva i ponižavanja medicinske struke. Veliki procenat stanovništva u Srbiji ima mogućnost gledanja samo određenih televizijskih kanala pa im se saznanja svode samo na to što gledaju. Problem je što je prisutan takav način zamagljivanja istine i nedostatka objektivnog izveštavanja povodom postojeće pandemije. Naš sagovornik je dao svoj sud o ovoj temi.

Politička opredeljenost novinara i usmerenost medija ka određenom političkom uticaju, kreira i celokupnu sliku stvarnosti u kojoj danas Srbija živi. Ono što se forsira u medijima izaziva pogrešne rezultate i dovodi do deljenja i sukoba unutar našeg stanovništva. Ipak, slobodna volja svakog građanina Srbije je da gleda i čita ono što misli da je ispravno i tačno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here