Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora je u toku, a u Upravi za agrarna plaćanja navode da je u planu produžetak roka kako kako bi poljoprivrednici mogli da realizuju investiciju i podnesu zahtev.

Uprava za agrarna plaćanja najavila je produžetak roka za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku novog traktora. Prvobitno je planirano da poljoprivredni proizvođači svoje zahteve mogu podneti do 29. maja.

U toj upravi kažu da su se na produžetak roka odlučili jer su u prethodnih mesec dana bili otežani uslovi za kompletiranje dokumentacije. „Zahtevi su pristizali i u vreme vanredne situacije i obrađeni su po vremenu pristizanja. Potpuni zahtevi se odobravaju i isplaćuju, dok se nepotpuni zahtevi administrativno uređuju dopunom podneska koju Uprava za agrarna plaćanja u ovom momentu obavlja službenim putem“, navode u Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Do sada je od 401 pristiglog zahteva odobren podsticaj za 165 poljoprivrednih proizvođača, a dalja dinamika obrade zavisiće od samih zahteva. Uredbom o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini za podsticaje za nabavku novih traktora opredeljeno je 500 miliona dinara. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari za jednu kalendarsku godinu je 800.000 dinara.