Vladan Glišić: “Vojna neutralnost je normalna potreba našeg naroda”

0
149

Vojna neutralnost je civilizacijska tekovina i normalna potreba naroda koji ne želi da bude deo alijanse koja ga je bombardovala, a vojna neutralnost u vidu deklaracija nam je neophodna jer se ona trenutno zasniva na samo jednom članu rezolucije iz 2007. godine rekao je Vladan Glišić.

Američko Ministarstvo odbrane nedavno je ocenilo ‚‚da je na Zapadnom Balkanu Srbija najpopustljivije okruženje kada je reč o ruskom uticaju. ‚‚Takođe se konstatuje da je saradnja ’’SAD sa Srbijom u oblasti odbrane i dalje komplikovana zbog težnji Srbije da ostane vojno neutralna i da ne pristupa vojnim savezima.’’ Zamolili smo političara i pravnika Vladana Glišića da prokomentariše iznete američke spoljnopolitičke ocene.

S druge strane, Naprednjaci najavljuju deklaraciju o „političkoj nezavisnosti“ Srbije i prema pojedinim ocenama, oživljavaju staru ideju „Balkan balkanskim narodima“. Pitali smo Glišića da li misli da je deklaracija ostvariva?

Glišić je zaključio: da bi neutralnost Srbije nastupila u punom kapacitetu, osim deklaracije, potrebno je doneti, na nivou zakonskih akata i strategije nacionalne odbrane, jasne odrednice o našoj vojnoj, a možda i političkoj neutralnosti. On preporučuje da za to pokušamo da zatražimo podršku u Ujedinjenim nacijama i od drugih međunarodnih faktora.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here