Vučić i Irinej o situaciji u Crnoj Gori

0
127

Predsednik Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem. Povod je bila trenutna situacija u Crnoj Gori, ali i u regionu. Predsednik je rekao da razume stav Srpske pravoslavne crkve, ali da država mora da bude nešto obazrivija kako ne bi Crnoj Gori radila ono što su oni činili Srbiji.

“Razgovarali smo o odnosima države Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Poštujući jedni druge, dobro razumemo potrebe jedni drugih i imamo dobar dijalog o svim važnim i ključnim temama za naš narod,“ rekao je predsednik Vučić.

Predsednik je istakao da država Srbija potpuno razume stav Srpske pravoslavne crkve po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali da mora da bude nešto obazrivija, jer, poručio je, ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili. „Za nas je veoma važno da Srbija i Crna Gora budu najbliže države, ali moraju da razumeju koliko je ovo za nas bolno pitanje. Mi Srbi tražimo samo jedno, da naši ljudi budu svoj na svome. Oni vekovima tamo čuvaju svoj identitet. Radićemo sve što možemo, poštujući državu Crnu Goru, njenu državnost i nezavisnost,“ naglasio je predsednik.

Predsednik je primetio da neki u crnogorskom rukovodstvu, kada se obraćaju inostranoj javnosti sa pritužbama da se Srbija meša u unutrašnje stvari, zaboravljaju da su se sami na najbrutalniji način umešali, ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već su srušili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosovo. “Za nas je posebno interesantna činjenica da se politika meša u crkveno uređenje, kao što mi to ne radimo, smatram da to nije u redu ni u Crnoj Gori”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je kazao da je Srbija donela odluku da pomogne svim srpskim organizacijama u Crnoj Gori, naučim i kulturnim. „Pomažemo više nego ikada i veoma sam srećan što će ta naša pomoć biti još veća. Borićemo se za prava svog naroda, demokratski, nenasilno i daćemo sve od sebe da budemo uz svoj, srpski narod u Crnoj Gori,” zaključio je predsednik Vučić.

Patrijarh Irinej je rekao da je Srbima u Crnoj Gori danas gore nego u vreme Turaka i komunista. On je zatim upitao Đukanovića da li on uopšte uzima interes svog naroda u obzir, i rekao je da mnogi jasno vide šta se dešava u Crnoj Gori. “Mi poštujemo Crnu Goru kao državu, i ja nisam nikada čuo da je neko rekao nešto loše. Sa bolom u duši pozivam Đukanovića da razmisli dobro šta radi, pošto on ne čini dobro ni svom narodu ni crkvi. Zanimljivo je da on, koji nije kršten i ateista je, hoće da stvori svoju crkvu. To je nešto što niko nikada neće moći da razume” rekao je patrijarh i apelovao na predsednika Vučića da zaštiti naš narod u Crnoj Gori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here