Završena razmena junadi za merkantilni kukuruz

0
110

Državne robne rezerve, u saradnji sa pet klanica, uspešno su završile prijem junadi u razmenu za merkantilni kukuruz. Procenjeno je da je za preradu preuzeto oko 3.000 junadi. Stočari su u razmeni dobili 15,90 kg kukuruza za kilogram žive mere junadi.

Domaćini su izračunali da su na ovaj način ostvarili 2,30 evra/kg prodajnu cenu junadi, a oni koji su našli kupca za kukuruz po 17,20 din/kg postigli su i veću cenu. Razmena kukuruza za junad otpočela je 16. maja prošle godine na inicijativu Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada, koje je okupilo više od 130 odgajivača tovnih rasa.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u ovoj robnoj razmeni videlo dobru mogućnost za smanjenje ponude utovljene junadi, koja se iz dana u dan povećavala sve do nedavno zbog zastoja izvoza. U dosadašnjim razmenama junadi za kukuruz Državne robne rezerve su preuzele oko 6.000 junadi sa oko 500 gazdinstava. Nedavno završena razmena je pokazala da je u ponudi za tržište najviše kvalitetnih grla simentalske rase, a ponuđene su i rase angusa i šarolea. Još uvek na našem tržištu se pojavljuje veći broj junadi holštajn rase.

Sada je u toku potpisivanje ugovora između 300 gazdinstava i Državnih robnih rezervi, što se odvija prilično usporeno, a što može smanjiti efekte celog posla ako kzukuruz zabeleži pad cene. Udruženje „Agroprofit” članove svoje Proizvodne grupe detaljno je obavestilo o pojedinostima vezanim za preuzimanje kukuruza od ovlašćenih skladištara, od kojih su neki u ranijim aranžmanima bili nekorektni prema farmerima, jer su im nudili na potpis uskladištenje i dodavali troškove rastura za preuzimanje kukuruza, a na čega nemaju pravo, jer taj trošak pripada njima ili Državnim robnim rezervama. O ovim pojavama obavešteno je Ministarstvo poljoprivrede i nadležne inspekcije.

Farmeri znaju da njima pripadaju troškovi prevoza kukuruza i junadi. Udruženje „Agroprofit” dobilo je saglasnost četiri klanice da će one preuzeti troškove prevoza junadi i da neće obračunavati transportno kalo, pa su odgajivači oslobođeni ovog plaćanja. Klanice „Kotlenik”, „Big Trade”, „Divci” i „Kod Jordana” preuzimali su i odmah plaćali stočarima višak kilograma u odnosu na odluku Državnih robnih rezervi o njihovom pojedinačnom aranžmanu.

Farmeri su jedino nezadovoljni isplatom klanice „Turković” iz Sjenice za preuzete obaveze od pre tri meseca. Ova klanica ostala je dužna stočarima u Gložanu, Elemiru, Srpskom Krsturu, Ostojićevu i Deliblatu.

U Udruženju „Agroprofit”, prema nepotpunoj evidenciji, tvrde da već sada za isporuku klaničarima u Srbiji ima najmanje 12.000-15.000 junadi. Ovo udruženje završava program formiranja reprodukcionih centara za tovne rase,  kao i nove standarde za tov junadi prema novim zahtevima tržišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here