ISTRAŽUJEMO: Da li će centar grada uskoro postati privatno vlasništvo Gorana Kneževića i njegovog kuma?

Građani Zrenjanina već punih 16 godina taoci su vladavine Gorana Kneževića i njegove družine.

U dresu plavo žutih, odnosno u dresu Demokratske stranke, Knežević je nastupao do 2010. godine, kada se zvanično učlanio u Srpsku naprednu stranku. Transferom u Srpsku naprednu stranku, Knežević je osigurao sebe oslobađajući se odgovornosti za sva krivična dela koja su mu se stavljala na teret nakon njegovog hapšenja 2008. godine. U tim okolnostima, otvorila se prilika i njegovom venčanom kumu Nenadu Karapandži, poznatom po vođenju poslova koji su se uvek završavali propašću, da uđe u Srpsku naprednu stranku i da postane siva eminencija grada. Ključni čovek koji je pustošenje budžeta grada Zrenjanina podigao na viši nivo je upravo Nenad Karapandža.

Godinama vladajući bez prave kritike i jake opozicije, Goran Knežević i Nenad Karapandža usavršili su sistem korupcije skoro do perfekcije.

Kako vreme odmiče, svima u redovima Srpske napredne stranke postaje jasno da vremenu njihove vladavine dolazi kraj. Otuda, se javlja  i porast halapljivosti i pohlepnostii kod  ljudi koji trenutno predstavljaju vlast u Zrenjaninu. Apetiti su toliko porasli da su bezobrazluk, bahatost i drskost sada već uočljivi svim građanima grada na Begeju.

U kriznom vremenu, više se ne bira u kom poslu će se uzeti procenat,  sada se uzima na svakom i na veliko. Pored neverovatnog posla koji je gradska vlast sklopila, a tiče se zamene sijalica,  gde po njihovoj računici jedna sijalica ne košta 1.320,00 dinara, već nakarikanih 51.028,15, izdvaja se i posao za radove na uklanjanju divljih deponija na teritoriji grada Zrenjanina, za koji je raspisana javna nabavka 30. maja 2019. godine.

Odluka o zaključenju posla usledila je 02. jula 2019. godine kada je sa firmom „EKO MABER INŽENJERING“ iz Pančeva, Gradska uprava grada Zrenjanina zaključila okvirni sporazum težak 150 miliona dinara.

Pare iz budžeta su potrošene, rezultata rada nema, divlje deponije bujaju, a vlast optužuje građane da su oni krivi što bacaju smeće na sve strane. Svakako da se svest građana mora probuditi po tom pitanju ali sa druge strane građani su opravdano zabrinuti u vezi sa tim šta se dogodilo sa uklanjanjem divljih deponija, za koje je izdvojeno 150 miliona dinara iz budžeta.

Zašto je gradska vlast u 2019. godini izabrala upravo firmu „EKO MABER INŽENJERING“ iz Pančeva, a ne firmu „Bomist“ iz Zrenjanina koja je u 2018. godini isti posao uradila za 6 miliona dinara, ostaje nam da se pitamo iako svi odgovori vode ka jednom zaključku.

Ukoliko ste gledali prilog u kojem smo otkrili odakle političarima lokali u Aviv parku i ko je zapravo vlasnik restorana Kovač i Babatovo, sigurno vam je sve jasno. U iskrenoj ispovesti,  Aleksandar Farkaš otkrio je da se ugostiteljski biznis u agenciji za privredne registre vodi na firmu Eko Maber i na Kovača, a da iza svega stoji zapravo Nenad Karapandža, kum ministra privrede Gorana Kneževića.

Neformalni vođa grada Nenad Karapandža, da bi siguran bio da će njegov ortak dobiti posao preko gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, osmislio je situaciju u kojoj je uslove javne nabavke naštelovao, kako nijedna druga firma ne bi ispunila uslove i dobila taj posao.Tako je firma „Eko Maber“ dobila posao vredan 150 miliona dinara, a da pritom nije imala nikakvu obavezu po pitanju realizacije posla.

Na kraju čitave priče dolazimo do toga  kako prebaciti taj novac sa računa firme u privatni džep. Veliki je problem toliku svotu novca obezbediti u kešu, ali da li je problem kupiti nekretninu u centru grada za račun pojedinca koji je omogućio sklapanje jednog takvog posla? Prema podacima do kojih su došli novinari KTV televizije, nije. Kako nezvanično saznajemo, Nenad Karapandža, kum Gorana Kneževića upotpunio je vlasničku strukturu za još jedan objekat površine 417 metara kvadratnih u centru grada. Uvidom u katastar nepokretnosti saznali smo da je objekat upravo uknjižen na firmu „EKO MABER INŽENJERING“ iz Pančeva, koja je dobila posao za uklanjanje divljih deponija na teritoriji grada, u vrednosti od 150 miliona dinara.

Možda će se neko pitati da li je ovo slučajnost ili je zaista firmi iz Pančeva  bio interesantan baš objekat u Zrenjaninu. Međutim, sve nedoumice nestaju kada znamo da su Stojan Radanović, vlasnik firme Eko Maber i Nenad Karapandža ortaci i u drugim poslovima, i kada pogledamo divlje deponije u našem gradu.

U narednom periodu nastavićemo da vas obaveštavamo o ostalim firmama i poslovima iza kojih stoje Goran Knežević i Nenad Karapandža.