Crveni krst Zrenjanin tradicionalno donirao bebi pakete

0
84

Gradska organizacija Crvenog krsta ni ove godine nije zaboravila bebe rođene tokom nedelje Crvenog krsta. 50 bebi paketa podeljeno je roditeljima beba u prostorijama ove organizacije.

Gradska organizacija Crvenog krsta ove godine, zbog pandemije koronavirusa, nije bila u mogućnosti da na tradicionalan način, posetom porodilištu, sprovede akciju doniranja bebi paketa bebama rođenim tokom nedelje Crvenog krsta. Akcija ipak nije izostala, samo je sprovedena u drugačijim okolnostima.

15. juna obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima. Crveni krst Zrenjanin se kroz svoje svakodnevne aktivnosti bori protiv ovog problema, a starije volontere redovno uključuje u brojne aktivnosti. Tako je bilo i ovog puta.

Margit Kucora i Katica Ketenbah uživaju u svakodnevnim aktivnostima pri Crvenom krstu Zrenjanin i osnovnim organizacijama koje vode. Poručuju da pomaganje drugima ima lekovita dejstva na onog ko pomaže i pozivaju svoje vršnjake da im se priključe.

Stariji su u ne malom broju slučajeva izloženi nekom obliku zlostavljanja ili nasilja, koje se najčešće dešava u porodici. Razlozi za takvo postupanje sa starijim osobama često proističu iz uverenja da su stariji opterećenje za društvo i da ne doprinose zajednici ili da njihov doprinos nije dovoljno vredan ni za porodicu, ni za zajednicu, što su predrasude i preduslov diskriminacije. Rešenje je u unapređenju međugeneracijske solidarnosti i sprečavanju diskriminacije i marginalizacije starijih osoba. Pored toga nikako ne smemo zanemariti doprinos starijih sugrađana u prošlosti, kao ni potencijal njihovog ogromnog iskustva i znanja za budućnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here