Darko Trifunović: Iz Rusije su širene dezinformacije o korona virusu

0
193

Za vreme pandemije koronavirusa preko 75 odsto dezinformacija u vezi sa ovim virusom dolazilo je iz Rusije ili proruskih snaga u Evropi, rekao je Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Prethodne predsedničke izbore obeležile su optužbe demokrata da su se Rusi umešali u izbornu trku i da je to odlučilo pobednika. Istraga je bila pokrenuta i izazvala je brojne kontroverze. Da li postoji mogućnost mešanja Rusa u američke predsedničke izbore u novembru pitali smo Darka Trifunovića, direktora Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

Lea Gabrijele, specijalna izaslanica i koordinatorka Global Engagement Centre koji se u SAD bavi proučavanjem strane propagande, istakla je da su tokom globalne zdravstvene krize izazvane zarazom COVID-19 ozbiljna pretnja bile dezinformacije i propagandne kampanje kojima rukovode strani akteri, a kojima se unosi strah i konfuzija među građane.

„Videli smo da postoje države koje dezinformacije koriste kao oružje i ne oklevaju da to rade čak i u najosetljivijim trenucima, kao sada kada pokušavamo da odgovorimo na ovaj zajednički izazov“, rekla je Gabrijele.

Navodeći primere ruske mreže dezinformacija Gabrijele je istakla da su od izbijanja pandemije COVID-19 plasirani lažni narativi da je korona virus biološko oružje Sjedinjenih Država i da je pandemija deo zavere kojom zapadne vlade pokušavaju da povećaju kontrolu nad stanovništvom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here