Dragan Petrović o Upravnom odboru Instituta za filozofiju i društvenu teoriju

0
382

Moguće da je i sama vlast bila saučesnik u tome da se profesor Avramović kao jedan srpski nacionalista i pristalica reda odbije, da bi onda bio postavljen neko koga će vlast prihvatiti, rekao je Dragan Petrović.

Institut za filozofiju i društvenu teoriju nalazi se u nezavidnoj poziciji. Zaposleni tvrde da su izloženi političkom pritisku i da im je radna organizacija u vanrednom stanju. Na delu je podrška kako domaće, tako i strane javnosti. Dragana Petrovića, profesora Instituta za međunarodnu politiku pitali smo kakav je njegov stav povodom krize u ovoj značajnoj akademskoj instituciji.

Naučna saradnica na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Gazela Pudar Draško izjavila je da je Institut praktično u vanrednom stanju već više od godinu dana zato što je Vlada Srbije u martu prošle godine narušila praksu konsultovanja kolektiva prilikom postavljanja članova upravnog odbora i potom na isti način postavila vršioca dužnosti direktora Instituta.

Pudar Draško, koja je i pomoćnica direktora na Institutu, izjavila je da nije isključena mogućnost da je reč o političkom pritisku, kao i da je Institut kritikovan od strane vlasti jer je ona, kao i naučna saradnica instituta Jelena Vasiljević, svojevremeno potpisala podršku građanskim protestima u Srbiji. Pudar Draško i Vasiljević su kazale da je kolektivu „naročito sporno“ imenovanje Zorana Avramovića u Upravni odbor Instituta, zbog njegovog „nacionalističkog političkog delovanja“, a s obzirom na činjenicu da se Institut u svom radu upravo bori protiv nacionalizma i ksenofobije, kao i da su zbog takvog stanja „ugroženi brojni projekti koji su u toku, kao i apliciranje na nove konkurse“. Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti ocenila je nedavno da je na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju na delu „sistemski napad države“ na autonomiju naučno-istraživačkog rada u Srbiji i kršenje dobre prakse konsultovanja kolektiva prilikom imenovanja članova upravnih odbora od strane Vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here