Milomir Marić o Komunističkoj partiji Jugoslavije

0
261

Kongres komunističke partije u Drezdenu je 1928. godine doneo odluku da je cilj Komunističke partije rušenje Jugoslavije. Komunistička partija  je tek 90-ih godina uspela da ostvari taj svoj plan, ali ne po nalogu Kominterne nego Zapada, Brisela, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Nacionalno pitanje i jugoslovenski komunisti je istorijska tema koju srpski istoriografi obradjuju decenijama. Knjiga Milomira Marića se takodje bavi ljudima koji su odlučujuće uticali na rešenje nacionalnog pitanja u socijalističkoj Jugoslaviji. Koje su diferencijalne tačke koje su bile odlučujuće kada su međunacionalni odnosi u SFRJ u pitanju?

Kontroverzna knjiga Milomira Marića “Deca komunizma”, koja je krajem osamdesetih godina, kada je objavljena, izazvala burne reakcije u tadašnjoj jugoslovenskoj javnosti, rezultat je dugogodišnjeg rada. Milomir Marić je uvek težio da obelodani ono što su drugi želeli da sakriju uporno nastojeći da razobliči zablude i tabue jugoslovenskog komunističkog sistema prikupljajući sklonjenu i neobjavljenu istorijsku građu iz domaćih i inostranih arhiva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here