Naša zemlja, očekivanja su, imaće ove sezone oko šest odsto manje voća nego prošle godine zbog vremenskih neprilika tokom proleća, ali ćemo ga imati svakako i za domaće potrebe i za izvoz.

Zbog neodgovarajućih klimatskih uslova kod nas, ali i u Evropi, voće će biti skupo, ne samo na pijacama i u marketima već i u veleprodaji. Republički zavod za stastistiku nedavno je objavio da je cena voća, gledajući prošlogodišnji april i ovaj, u 2020. godini porasla blizu 50 odsto – 48,4 odsto.

Stručnjak za voćarstvo iz Novog Sada prof. dr Zoran Keserović kaže da se očekuje rod od 1,2-1,3 milion tona i da će od izvoza naša zemlja zaraditi između 120 i 130 miliona dolara. „Voće će biti skupo, zbog toga što će ga svuda biti manje, ali i zato što su se potrošači, zbog pandemije COVID-19, okrenuli zdravijoj ishrani, pa ga, uz povrće, češće kupuju i ne pitaju za cenu“ kaže profesor Keserović. „Zasadi trešanja iz godine u godine su sve brojniji i ukoliko nastavimo da podižemo trešnjake ovim tempom, za sedam do devet godina postoji realna mogućnost da po proizvodnji budemo na trećem ili četvrtom mestu u Ervopi“ kaže on i napominje da su voćari ove sezone postigli dobru cenu u veleprodaji – oko dva i po evra kilogram. I zasadi višanja se uvećavaju, a profesor kaže da naša zemlja godišnje dobije oko 65.000 tona i da će kilogram na veliko biti blizu pola evra.

Samo u prva tri meseca ove godine izvezli smo 57.000 tona jabuka po 0,7 evrocenti, a te količine su sada, izvesno je, i veće. Jabuke tek treba da sazru, ali sada odlično izgledaju jer voćari primenjuju savremenu agrotehniku i imaju moderno podignute plantaže. Godišnje naša zemlja ima oko 450.000 tona jabuka pa te količine Keserović i sada očekuje, upravo iz razloga što veliki proizvođači slušaju savete stručnjaka.

Za razliku od jabuka, čiji rod se tek iščekuje, kajsije upravo stižu, ali profesor Keserović kaže da su početkom marta izmrzle, i to čak 85 odsto stabala, te da ćemo imati svega 25.000 do 30.000 tona, a možda ni toliko. Zbog toga što ih neće biti u veleprodaji, on se nada da će se kilogram na veliko prodavati između evra i po i dva evra.

Jagode su polako na izmaku, ali se to po ceni ne bi moglo reći jer se kilogram i dalje prodaje po 250 dinara pa i više. Naša zemlja godišnje proizvede oko 35.000 tona jagoda i od te količine oko 3.000 tona završi kod inostranih kupaca.