Vanredna situacija usled poplava proglašena u 20 opština

0
183

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić potvrdio je da je u 20 gradova i opština u Srbiji proglašena vanredna situacija zbog poplava izazvanih obilnim padavinama. Iz Vlade poručuju da će država nadoknaditi svu štetu nastalu usled poplava kako u domaćinstvima tako i na usevima.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić potvrdio je danas da je u 20 gradova i opština u Srbiji proglašena vanredna situacija zbog poplava izazvanih obilnim padavinama. Marić je naveo da se u svim kriznim tačkama situacija polako smiruje i da će se već danas raditi prijava štete, nakon čega će komisija izaći na teren i izvršiti procenu. On je precizirao da je približno 500 objekata poplavljeno na svim kriznim tačkama, da je evakuisano 275 osoba, a da se nastavlja potraga za bračnim parom Bogojević iz Studenice koji je nestao. S obzirom na to da je mnogo putnih pravaca oštećeno i da je veliki broj saobraćajnica u prekidu na onim mestima gde su srušeni mostovi i prekinut saobraćaj sagleda se mogućnost izgradnje pontonskih mostova, objasnio je Marić. “Prema prognozama RHMZ pred nama je period stabilnijeg vremena, tako da ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da se život vrati u normalnu i uspostavi normalno funkcionisanje” rekao je Marić.

Na poziv Štaba za vanredne situacije Grada Kraljeva, više od 50 pripadnika Vojske Srbije angažovano na pružanju pomoći stanovništvu u odbrani od poplava. Pripadnici Druge brigade Kopnene vojske angažovani su u Mataruškoj Banji kod Kraljeva na izradi bedema zbog izlivanja reke Ibar, koja preti da poplavi okolna domaćinstva. Pripadnici Vojske Srbije uvek su uz svoj narod i kao i mnogo puta do sada spremni su da pruže svu neophodnu pomoć stanovništvu angažovanjem ljudstva i mehanizacije.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će država popraviti svu štetu nastalu zbog poplava i da niko neće ostati bez krova nad glavom. Mihajlović je istakla da je trenutno saobraćaj obustavljen na približno 250 kilometara, dok je 180 kilometara puteva prohodno. “Kada se situacija smiri i vremenski uslovi stabilizuju, izgradićemo porušena tri mosta, popravićemo puteve i građanima koji su ostali bez domova izgradićemo kuće”, poručila je ona.

I predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je građanima koji su pretrpeli štetu usled izlivanja reka, da je Vlada Srbije uz njih i da će učiniti sve da im se što pre nadoknadi šteta, kako u domaćinstvima, tako i na usevima. Brnabić je rekla da je važno da lokalne samouprave naprave dobar izveštaj o štetama, uz napomenu da će se sa nadležnim institucijama razmotriti šta je potrebno dodatno uraditi kako bi se sanirale štete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here