Miladin Ševarlić: Sela u Srbiji propadaju u svakom smislu

0
132

Neophodno je oformiti regionalne centre sela u kojima će žiteljima više sela biti dostupno sve ono što je dostupno stanovnicima u gradovima kako ne bi morali da prelaze desetine kilometara do najbliže apoteke, rekao je Miladin Ševarlić, član Odbora za selo SANU.

Depopulacija je veliki problem u Srbiji. Sela nam ostaju pusta, čitavi krajevi u južnoj i istočnoj Srbiji ostaju prazni. Koje su mere koje bi zaustavile ovaj trend i kako postići održivi razvoj sela, pitali smo Miladina Ševarlića, člana Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Prema rečima Miladina ševarlića od popisa 2002. godine do danas uništeno je preko 230.000 porodičnih gazdinstava što ukazuje na to da je došao trenutak da se u Srbiji nešto promeni, da ožive sela i poljoprivredna proizvodnja koja treba da bude osnov privrednog razvoja naše zemlje, jer nema zdrave Srbije i zdrave nacije bez zdrave i prirodne hrane. “Nikada nećemo dozvoliti da naša deca odrastaju na zagađenoj, otrovnoj i genetski modifikanoj hrani jer imamo sve uslove da im obezbedimo zdrav život i zdravu ishranu, imamo nezagađena seoska područja, čist vazduh, vodu i plodno zemljište”, poručio je Ševarlić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here