Aleksandar Vučić na sastanku sa Emanuelom Makronom

0
186

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom sa kojim je razgovarao o samitu o Kosovu i Metohiji, bilateralnim odnosima i budućnosti Evropske unije i Srbije u EU. Kada je u pitanju samit o Kosovu i Metohiji on je bio korektan i Srbija nije izložena pritiscima, ali postoje izrazito različiti stavovi učesnika samite.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić se u Parizu sastao sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom sa kojim je razgovarao o samitu o Kosovu i Metohiji, bilateralnim odnosima i budućnosti Evropske unije i Srbije u EU. Vučić je rekao da je od velikog značaja razgovor sa predsednikom Makronom o tome kako on vidi Evropu i svet u budućnosti, sa ključnim osvrtom na evropski put Srbije. On je istakao da Srbija pokazuje svoju konstruktivnost i ozbiljnost, što doprinosi poštovanju koje imamo u Francuskoj. On je izrazio zahvalnost predsedniku Francuske na izvanrednom gostoprimstvu, kakvo u zapadnim zemljama nije doživeo.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da su nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na video samitu o kosovskom pitanju bili korektni i da Srbija nije bila izložena pritiscima, ali je podsetio da su obe zemlje priznale nezavisnost Kosova. “Imali smo težak razgovor, Srbija je tu jedina koja ima različite stavove. Bilo je stvari oko kojih nismo imali isto viđenje. Moraćemo da guramo zemlju ka EU, istovremeno čuvajući naše nacionalne i državne interese”, rekao je on i dodao da su Merkel i Makron iskusni političari koji znaju šta je moguće i realno, a šta nije. “Jedno su želje, a jedno je stvarno i ozbiljno razumevanje političke situacije”, rekao je predsednik Vučić i dodao da veruje da će Nemačka i Francuska izaći sa svojim zajedničkim, predsedničkim saopštenjem, pošto je bilo stvari oko kojih nije bilo saglasnosti. Predsednik Vučić je rekao da je dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen za četvrtak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here