Dragan Delić: Virus nije oslabio

0
326

Korona virus ostaje velika nepoznanica za lekare, tako da se o njemu pojavljuju sasvim oprečne informacije, koje zbunjuju javnost u Srbiji.

Javnost je očekivala da će se epidemiološka situacija stabilizovati sa porastom temperatura tokom letnjih meseci. Međutim, broj novozaraženih konstantno raste, kao i broj preminulih od virusa korona. Zašto nije došlo da slabljenja virusa i da li temperature utiču na njegovu virulentnost?

Imunolog Dušan Popadić ima slično mišljenje kao prof. dr Dragan Delić. Izjavio je da je prema svim pokazateljima epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno ozbiljna i teška, da virus nije oslabio u odnosu na to kakav je bio u martu, kao i da i dalje ima veliki broj srednje teških i teških slučajeva, zbog čega ne savetuje namerno izlaganje virusu radi sticanja imuniteta.Popadić, šef Katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, je izjavio da koronavirus nije slabiji nego pre nekoliko meseci, mada verovatno mutira.

Dokaz za to su različiti sojevi virusa u raznim delovima Evrope i sveta, ali još nije otkrivena nijedna mutacija koja bi smanjila virulenciju tj. sposobnost virusa da šteti ljudskom organizmu.”Previše je rano razmišljati da će se nekom srećom desiti takva mutacija koja bi smanjila virulenciju virusa i koja bi mogla da ga učini takvim da bismo mogli da se inficiramo i napravimo virusni odgovor. Treba imati na umu da nema jasnih dokaza da je virus bilo gde oslabio, a pogotovo ne u našoj zemlji i u Beogradu”, kazao je Popadić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here