Uzgoj duvana u Semberiji

0
303

Preduzeće Duvan ugovorilo je proizvodnju duvana ove godine sa 72 proizvođača iz Semberije i tridesetak njih sa područja Posavine. Duvan je zasejan na 260 hektara, pa je planom predviđeno da bude otkupljeno oko 370 tona suvog lista. Biljka ima dobar porast ali sitan list. Da bi očekivani prinosi bili ostvareni mnogi su prinuđeni da navodnjavaju parcele pod duvanom. U Semberiji uslova za navodnjavanje gotovo da nema, dok je u Posavini ova mera u proizvodnji obavezna.

Usled nestabilnog proleća duvan na području Semberije neujednačenog je porasta, na nekim njivama proizvođači već beru prvi list, takozvani podbir, dok će drugi u prvu berbu tek za petnaestak dana. Ipak suša je zaustavila rast duvana, biljka oskudeva vlagom, jedna bi joj kiša dobro došla, pa oni koji imaju uslove ovih dana navodnjavaju njive, kako ne bi izgubili očekivane prinose.

Navodnjavanjem parcela pod duvanom može se povećati prinos i do 50 odsto. Međutim proizvodnja duvana je poprilično skupa, pa uz navodnjavanje ti troškovi po jednom hektaru iznose i više od 8.000 KM.

U duvanu kažu da je parametar kvalitetu lista duvana podbir, ako je prvi list lošiji, berba će pokazuje iskustvo biti bolja. U poslednjih dvadesetak godina prosečni prinosi duvana u Semberiji iznose 120 kilograma po dunumu, što nije isplativo, pa su mnogi ove godine i odustali od ovog posla. Intenzivne berbe u duvanu počeće sredinom avgusta, tada će biti otkupljene i prve količine osušenog lista. Problemi su evidentni i usled nedostatka radne snage bez koje nije moguće proizvodnju izvesti do kraja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here