Nemanja Vučković – Zbog FB statusa saslušavan sam sedam sati u policiji

0
680

BIA i policija su me saslušavale sedam sati zbog mog Fejsbuk statusa u kojem sam pozvao studente na miran protest, rekao je predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta Nemanja Vučković.

Više desetina demonstranata uhapšeno je i izvedeno pred sud. U ekspresnom roku izrečene su im zatvorske kazne u trajanju i do 60 dana. Jedan od onih koje su priveli je i predsednik Studentskog kluba Pravnog fakulteta Nemanja Vučković. Pitali smo Vučkovića kako su se ponašali pripadnici BIA prilikom privođenja i da li je imao odgovarajuću pravnu zaštitu tokom sudskog procesa.

Srbija je i dalje među prvih deset zemalja po broju procesa koji su u toku pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pokazuje izveštaj te institucije za 2019. godinu. Prema tim podacima, Srbija je na devetom mestu sa 1.344 postupka. Podaci Državnog pravobranilaštva Srbije pokazuju da je država samo prošle godine platila blizu pola miliona evra zbog izgubljenih procesa u Strazburu.

Tokom prošle godine iz Srbije je podneto 2.160 predstavki Evropskom sudu, što je tek za nijansu više nego 2018. godine, kada je taj broj bio 2.128. “Broj predstavki govori sigurno o osećanju naših građana o tome koliko im naši organi štite ljudska prava. To generalno govori da ljudi smatraju da im se ne obezbeđuje pravična zaštita prava u sudskim postupcima. E, sad, to je ono što oni smatraju. A, ono što Evropski sud smatra možemo da zaključimo po brojkama iz presuda”, rekao je Vladica Ilić, pravnik Beogradskog centra za ljudska prava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here