Dan avijacije Vojske Srbije

0
230

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas obeležavanju Dana roda avijacije na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

U ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ministar odbrane Aleksandar Vulin čestitao je Dan avijacije i istakao da „oni koji pamte bune i ratove kažu da ništa ne raste tako brzo i ništa ne postoji tako trajno kao vojska u Srba i da oni koji su Srbe videli kada je bilo najteže kažu da se ništa ne stvara i ništa ne raste tako brzo kao srpska želja za slobodu i otpor onome ko bi da mu slobodu uzme“.

Prema njegovim rečima, danas se sećamo i onih koji nisu sa nama, onih koji su poleteli kada nije bilo nikakve šanse da slete dobro, da se vrate svojoj kući i svojim porodicama.

U znak zahvalnosti za  doprinos razvoju, opremanju i unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO, ministru Vulinu komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general Žarković uručio je počasni letački znak, a najistaknutijim pripadnicima jedinica avijacije dodeljen je zlatni letački znak, zvanja instruktora letenja, nagrade i pohvale. U nastavku svečanosti usledio je prikaz vazduhoplova Ratnog vazduhoplovstva i izveden je letački program avionima MiG-29. Obeležavanju dana roda avijacije prisustvovali su i načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović, zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO brigadni general Željko Bilić, komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić.

Dan avijacije proslavlja se u spomen na 2. avgust 1893. godine, kada je naređenjem kralja Aleksandra Obrenovića predviđeno da se u svakoj diviziji obrazuju vazduhoplovna odeljenja. Do 1941. godine taj dan se tradicionalno proslavljao kao slava svih pilota i letača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here