Vučić sa ambasadorima Danske i Palestine

0
135

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Kraljevine Danske Andersa Kristijana Haugora, a sastao se i sa ambasadorom Palestine Muhamedom Nabhanom.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Kraljevine Danske Andersa Kristijana Haugora. Predsednik Vučić mu je zahvalio na dobroj saradnji, kao i na tome što je posvećenim radom i diplomatskim iskustvom doprineo unapređenju odnosa dveju zemalja, podsetivši da je za vreme mandata ambasadora Haugora Srbiju, posle dugog niza godina, posetio šef diplomatije Danske.

Predsednik Vučić je rekao da ga raduje interesovanje Danske za intenziviranje političkog dijaloga sa Srbijom, jer Srbija može mnogo da nauči od Danske, posebno u oblastima ključnim za evropske integracije. On je tim povodom zahvalio Danskoj za kontinuiranu podršku Srbiji u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, izrazivši očekivanje da će naša nova Vlada pojačati napore na evropskom putu. Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će napredak ka EU, uz dobra ekonomska kretanja u Srbiji,  doprineti većem interesovanju investitora iz Danske i tamošnjih kompanija. Predsednik Vučić je takođe zahvalio Danskoj što je jedan od naših najznačajnijih donatora, a posebno na finansijskoj pomoći za realizaciju Regionalnog stambenog programa za izbeglice i drugih programa namenjenih izbeglicama u Srbiji. Predsednik Vučić i ambasador Haugor su razgovarali i o situaciji u regionu, kao i o globalnim izazovima koje je nametnula pandemija korona virusa, posebno za ekonomiju.

Predsednik Vučić primio je danas i palestinskog ambasadora Muhameda Nabhana, sa kojim je razgovarao o različitim aspektima bilateralnih odnosa, za čijim unapređenjem postoji obostrana želja. Ambasador Nabhan je predsedniku Vučiću preneo pozdrave predsednika Abasa i šefa diplomatije Al-Malkija, kao i njihove čestitke za uspeh na nedavnim izborima. Predsednik Vučić je uzvratio pozdrave i izrazio očekivanje da predsednik Abas poseti Srbiju, naglasivši nepromenjen stav Srbije prema prijateljskom palestinskom narodu, rekavši da tradicionalna prijateljstva uvek zaslužuju poštovanje.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će svet, uz međunarodnu solidarnost, savladati pandemiju KOVID-19, kako bi se svi vratili ispunjavanju planova za budućnost, a Srbija i Palestina da nastave korake za formiranje Mešovitog komiteta za saradnju, koji bi konkretizovao potpisane sporazume i pomogao da se iskoriste postojeći potencijali za sveobuhvatnu saradnju.

Predsednik Vučić je zahvalio za podršku Palestine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i principijelan stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova i obavestio ambasadora Nabhana o toku dijaloga Beograda i Prištine.Ambasador Nabhan je obavestio predsednika Vučića o palestinskom viđenju situacije na Bliskom istoku. Sagovornici su razgovarali i o školovanju većeg broja palestinskih studenata u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here