Krizni štab – Epidemiološka situacija u Beogradu znatno bolja

0
127

Direktor Kliničkog centra Srbije  Milika Ašanin izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Beogradu značajno bolja i da ima manje pregleda u trijažnim ambulantama, a samim tim i prijema pacijenata u kovid bolnice.

Na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 rečeno je da su od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 9.436 osoba, od kojih je 339 pozitivno na koronavirus te da je broj hospitalizovanih osoba u ovom trenutku 4.305, dok su na respiratorima 162 pacijenta. U poslednja 24 časa preminulo je osam osoba, od kojih pet muškog pola, prosečne starosti 79 godina, i tri osobe ženskog pola, prosečne starosti 81 godinu. Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 573. Direktor Kliničkog centra Srbije  Milika Ašanin izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Beogradu značajno bolja i da ima manje pregleda u trijažnim ambulantama, a samim tim i prijema pacijenata u kovid bolnice.

Direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KCS Nebojša Lađević ukazao je na to da se, bez obzira na pad broja pregleda u kovid ambulantama i kovid bolnicama, i dalje održava veliki broj pacijenata u jedinicama intenzivne nege. “Svi koji su dospeli u jedinice intenzivne nege su teški pacijenti i zato predstoji još duga borba za njihovo izlečenje” objasnio je on.

Direktorka Instituta za javno zdravlje ” Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović je navela da će istraživanja o rizicima i posledicama koronavirusa biti dostupna kada se sistematizuju i sprovedu u skladu sa svim pravilima, napomenuvši da ćemo tada znati koje su konkretne posledice kod ljudi koji su preležali virus. Ona je naglasila da ovaj virus ne preskače ni jednu populacionu grupu i da niko nije pošteđen i objasnila da on primarno napada respiratorne organe, ali deluje i na sve druge sisteme ljudskog organizma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here