Obeležen Dan rudara

0
91

I ove godine su rudari u Srbiji obeležili svoj dan, a upriličena je i dodela godišnjih nagrada od strane ministra rada Zorana Đorđevića u skladu sa uslovima koji trenutno vladaju.

Dan rudara, obeležen je svečanom dodelom jubilarnih nagrada za 10,20,30 i 40 godina rada u jednom od najtežih i najrizičnijih poslova. Nagrade je uručio ministar za rad, zapošljavanje ,boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević i tom prlilkom rekao.

U Srbiji blizu  29.000 rudara zaradjuje hleb sa sedam kora,a prosečna plata  u prošloj godini iznosila je 87.000 dinara.

U vreme pandemije rudari su radili  u tri smene,pod otežanim uslovima noseći maske i ostala zaštitna sredstva,a tokom rada su držali zakonom odredjenu distancu.Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž,na jednu godinu,šest meseci,a svi su saglasni da uslove rada treba unaprediti u svih 250 eksproprijacijskih polja.

Podsetimo se, na današnji dan davne 1903. u Senjskim rudnicima štrajkom su se rudari izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega,a uspeli su i da dobiju skraćeno radno vreme kao i besplatno ulje za lampe, kojima su osvetljavali jame.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here