Kruševac: Položen kamen temeljac za novu kovid bolnicu

0
104

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u Kruševcu da će tamo biti izgrađena savremena kovid bolnica, koja kasnije može da služi i za redovne potrebe zdravstvenog sistema. Brnabićeva je u kasarni “Rasina” u Kruševcu, zajedno sa ministrima zdravlja i odbrane Zlatiborom Lončarom i Aleksandrom Vulinom, položila kamen temeljac za novu kovid bolnicu.

Nova kovid bolnica u Kruševcu imaće pet stotina ležajeva, intenzivnu negu, a rok za završetak je 15. decembar. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je u Kruševcu da su brojke u vezi sa koronavirusom mnogo bolje i da je manji udar na naš zdravstveni sistem, izrazivši uverenje da, ako se ovako nastavi, talas koji će možda doći na jesen ili zimu neće biti gori nego u martu ili julu ove godine.

Prema  rečima premijerke, prethodnih nedelju dana srušeno je 4.380 metara kvadratnih starih objekata i očišćeno 4.150 kubnih metara šuta, kako bi se prostor pripremio za izgradnju bolničkog kompleksa.

Premijerka je podsetila i na to da se u Kruševcu pripremaju i kapaciteti za dodatno PCR testiranje.

Mi smo u opštu bolnicu Kruševac u poslednjih pet godina dosta uložili, zaposlili smo i više od  330 lekara, medicinskih sestara i tehničara, dok je 61 lekar bio na specijalizaciji. Uložili smo i oko milion evra samo u novu opremu. To je bilo u svrhu jačanja našeg zdravstvenog sistema, ali se ispostavilo da je izuzetno važno kada smo suočeni sa ovakvom opasnošću, rekla je Brnabić.

Ona je apelovala na građane da nastave da se drže svih epidemioloških mera, nose masku, drže fizičku distancu, svakodnevno peru ruke što je češće moguće, da ne paze samo na sebe, već i na sve bližnje.

To je jedini način kako možemo da pobedimo. Brojevi izgledaju bolje, udar na naš zdravstveni sistem je manji. Želimo da omogućimo pre jeseni i zime da zdravstveni radnici dobiju odmor, navela je premijerka.

Brnabić je iskazala posebnu zahvalnost Vojsci Srbije, rekavši da bez nje ne bi bila moguća uspešna borba protiv koronavirusa.

Od 16. marta pripadnici Vojske Srbije svakodnevno su angažovani na podršci civilnim strukturama, građanstvu, opštinama, kako bi se izborili i bili što bezbedniji u našoj zemlji, naglasila je ona, podsetivši na to da su pripadnici Vojske angažovani na vođenju privremenih bolnica, kojih u ovom trenutku ima 11 u šest gradova širom Srbije, sa 5.522 ležaja.

Ona je podsetila i na to da su pripadnici Vojske Srbije svakodnevno angažovani na biološkoj dezinfekciji širom zemlje i dodala da je sve to pokazatelj koliko je naša vojska spremnija nego na početku epidemije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here