Vukoman Maksimović: Srednji Banat ima najmanje zelenila u Evropi!

0
215

Srednji Banat je najsiromašnije područje u Evropi što se tiče zelenila,  rekao je ekolog Vukoman Maksimović.

Naša ekipa razgovarala je s poznatim zrenjaninskim ekologom i aktivistom Vukomanom Maksimovićem o najvećim ekološkim problemima u Banatu.

Srednji Banat je najsiromašnije područje u Evropi što se tiče zelenila,  rekao  je Maksimović.

Sa Vukomanom Maksimovićem, koji je svoj život posvetio ekologiji i očuvanju životne sredine smo porazgovarali o ekološkim problemima u Banatu. Razgovarali smo sa njim o kafileriji, reci Begej, vodi za piće, o kvalitetu vazduha i građanskom aktivizmu.

Zrenjaninci se dugo žale na problem kafilerije koja ispušta neprijatne mirise. Profesor Vukoman je istakao da je rešenje ugrađivanje filtera koji bi neutralisali neprijatne mirise.

Reka Begej predstavlja veliki ekološki problem. Nešto je i rešeno čišćenjem jednog dela obale i izmuljavanjem Begeja, a Vukoman Maksimović se nada da će ti radovi biti nastavljeni i u narednom periodu.

Voda za piće je ogroman problem u Zrenjaninu, koji se ne rešava godinama, a nedostatak zdrave pijaće vode značajno utiče na standard života Zrenjaninaca.

Kvalitet vazduha u Banatu nije dobar. Profesor Vukoman Maksimović rekao je da je to zbog velike koncentracije izduvnih gasova čega mnogi nisu ni svesni. On je istakao da iz tog razloga postoji velika potreba da obilaznica oko grada u što kraćem roku bude završena kako bi se saobraćaj izmestio iz grada.

Građanski aktivizam u oblasti ekologije nije na dovoljnom nivou, rekao je prof. Maksimović, koji je istakao da je ekologija veoma važna jer ona ljude uči o tome šta je zdrava životna sredina i koliki je njen značaj, a bez zelenila nema kiseonika koji je najvažniji element za život ljudi.

Vukoman Maksimović nastavlja da se neumorno bavi ekološkim aktivizmom. Jedan od poslednjih projekata koji je realizovao je sadnja drveća na javnim površinama oko Mesne zajednice Dositej Obradović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here