U celom Srednjobanatskom okrugu 320 obolelih od korone

0
117

Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas sedmu redovnu sednicu Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga. Jedna od tema odnosila se na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srednjobanatskom upravnom okrugu i na aktivnosti inspekcijskih službi u vršenju nadzora u sprovođenju protivepidemioloških mera u cilju sprečavanja širenja zaraze virusom COVID- 19.

Na sedmoj redovnoj sednici Saveta Srednjobanatskog okruga, kojom je predsedavala načelnica okruga i kojoj su prisustovali članovi Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, predstavljeni su najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin o epidemiološkoj situaciji na području Srednjobanatskog upravnog okruga.

U celom Okrugu, zaključno sa 19. avgustom 2020. godine, obolelo je ukupno 320 osoba, od čega u „drugom piku“ 288, što čini 90% od ukupnog broja obolelih. Posmatrano po lokalnim samoupravama, najviše zaraženih u „drugom piku“ je u Zrenjaninu, ukupno 227 slučajeva (160 u samom gradu i 67 u selima), u opštini Žitište 22, Novoj Crnji 14, Novom Bečeju 12 i Sečnju 12 osoba. Trenutno je hospitalizovano 27 pacijenata, a u kućnoj izolaciji je 75 osoba sa potvrđenom infekcijom SARS-COV-2. Ukupan broj preminulih kod kojih je potvrđena infekcija ovim virusom je 23. Najveći broj obolelih zabeležen je u julu, 227 osoba, a od početka avgusta, zaključno sa 19. avgustom 2020. godine, obolelih je 49.

Na osnovu aktuelnih podataka konstatovano je da je situacija i dalje nestabilna te da postojeće preventivne mere ne treba ublažavati, posebno kada se ima u vidu skori početak školske godine i povratak ljudi sa letovanja.

Sanitarna inspekcija i inspekcija rada nastavljaju sa nadzorima u sprovođenju protivepidemioloških mera po nalogu nadležnih ministarstava. Do sada, sanitarni inspektori su sproveli oko 200 ciljanih nadzora poslodavaca i podneli 7 prekršajnih zahteva zbog nepoštovanja mera. Nakon početka primene „Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti“, počev od 11. avgusta 2020. godine, inspektori rada su krenuli sa proverom poslodavaca da li su doneli Plan mera i koliko se ponašaju u skladu sa tim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here