Cene meda na svetskom tržištu rastu, a novu cenu bagremovog meda objavio je pre nekoliko dana i pogon „Naš med“ Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Osnovna cena kilograma bagremovog meda u otkupu je 5,3 evra. Sa PDV nadoknadom, ukupna cena koju će pčelar dobiti iznosi 5,724 evra.

Isplata meda se obavlja u celosti pre preuzimanja meda, odnosno pre nego što med napusti magacin pčelara.

Med se najpre uzorkuje, a preuzima nakon što analize pokažu da je dobar. Uzorkivači su na terenu od 12. avgusta pa mole sve zainteresovane pčelare da se jave što pre kako bi troškove uzorkovanja smanjili maksimalno, jer je preskupo, ponekad i nemoguće više puta ići u jednu istu opštinu.

Iz ove organizacije pozivaju pčelare da prijave sav med koji imaju za prodaju, jer će, kako najavljuju, pored već aktuelne ponude za šumski, uskoro imati i ponude za lipov i pravi livadski med.

Pčelari treba da prijavljuju i suncokretov med, kao i med od uljane repice, iako za sada nemaju odgovarajuću cenu. Bitno je da se zna koje količine meda su u pitanju kako bi se pronašao pravi kupac, navodi se na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Iz ove organizacije najavljuju da bi cena meda narednih dana mogla još da se poveća.