Jačanje saradnje između Srbije i Nemačke

0
31

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na video konferenciji sa saveznim ministrom za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke Peterom Altmajerom, tokom koje su se saglasili da zajedno rade na unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji.

Tokom video konferencije Aleksandra Vučića i Petera Altmajera, odlučeno je da se uspostavi administrativno partnerstvo između Kabineta predsednika Republike Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke u cilju unapređenja zajedničkih oblasti saradnje. Ovo partnerstvo obuhvata jačanje lanaca snabdevanja i dodatno povezivanje Srbije sa unutrašnjim tržištem Evropske unije, kao i održiva ulaganja u jačanje razvoja strategije industrijske politike Srbije u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom.

Predsednik Vučić je istakao da privreda Srbije predstavlja važan pokretač ekonomije Zapadnog Balkana, kao i da su se nemačko-srpski ekonomski odnosi razvijali dinamično i pre globalnih ekonomskih posledica pandemije Kovid-19.

„Pre krize, naša trgovinska razmena udvostručila se u poslednjih šest godina i dostigla novi maksimum od više od 5 milijardi evra u 2019. godini. Nemačke kompanije su u poslednjih nekoliko godina uložile u Srbiju preko 2,53 milijarde evra i zaposlile 65.000 ljudi“, dodao je predsednik Vučić.

Savezni ministar privrede i energetike Peter Altmajer naglasio je da će se posredstvom ovog partnerstva značajno intenzivirati saradnja u oblasti unapređenja poslovnog okruženja: „Administrativno partnerstvo koje smo danas dogovorili predstavlja konkretan doprinos podršci putu Srbije ka Evropskoj uniji i realizaciji odgovarajućih uslova u skladu sa time. Zajedno radimo na održivim strukturama u cilju ekonomske saradnje. Potrebno je da partnerstvo gradimo na širokim i jakim osnovama, kako bismo mogli da prevaziđemo aktuelnu krizu“, istakao je Altmajer.

“Nemačka je najveći trgovinski partner Srbije. Nadam se da će u našu zemlju doći i novi investitori, a da će oni koji već posluju u Srbiji još bolje da razvijaju svoj biznis. Ovaj sporazum koji danas potpisujemo pokazuje odnos Nemačke prema ovom regionu i prema Srbiji”, zaključio je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here