Država sve više ulaže u razvoj sela

0
144

Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je  da predlaže da povratnici investiraju u selo i poljoprivredu i da se udruže se. 

Milan Krkobabić je tokom posete zemljoradničkoj zadruzi Lipovac iz Baničine kod Smederevske Palanke koja je dobila podsticajna sredstva za kupovinu mehanizacije, rekao da ona objedinjuje više od 50 zadrugara sa velikim brojem kooperanata.

Krkobabić je naglasio i to da moramo da sačuvamo poljoprivredna gazdinstva jer tu živi i radi više od milion ljudi.

Predsednik Akademskog odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da Srpska akademija nauka i umetnosti doprinosi formiranju stavova, znanja, tehnologija, kao i neposredne i primarne proizvodnje.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen rekao je da ta opština ima dugu tradiciju zadrugarstva, a zemljoradnička zadruga Lipovac je jedan od boljih primera kako i na koji način resorno ministartvo i država pomažu lokalni razvoj.

Država sve više ulaže u razvoj sela kako bi motivisala stanovnike da ostanu u zavičaju i poljoprivrednom proizvodnjom osiguraju nezavisnost Srbije od stranih proizvođača hrane. U toj strategiji posebnu ulogu ima Odbor za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, koji je pred državu stavio nekoliko predloga za spas sela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here