Siniša Mali: Obezbeđeno sufinansiranje minimalaca

0
228

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je danas da će poslednja uplata 60 odsto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena sutra, dok će novoosnovana preduzeća dobiti dve takve uplate odjednom 21. septembra.

Ministar finansija Siniša Mali je izjavio da je za sutrašnju isplatu minimalca obezbeđeno 18,4 milijarde dinara, i precizirao da će svi zaposleni u malim i srednjim preduzećima, kojih je 1.018.863, dobiti od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara. Reč je o poslednjoj, petoj minimalnoj zaradi koju Vlada uplaćuje na namenske račune 234.634 preduzeća koja koriste pomoć, objasnio je on i naglasio da je ukupno samo za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara. Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi iznosi približno 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta, podvukao je ministar, uz ocenu da je, zahvaljujući tim merama, nezaposlenost u drugom kvartalu iznosila 7,3 odsto.

Mali se osvrnuo i na novosnovane firme, istakavši da veoma ohrabruje podatak da su u Upravi za trezor otvorena ukupno 12.124 namenska računa za isplatu minimalca, što znači da je toliko firmi osnovano nakon 15. marta, a najkasnije do 20. jula, što je bio jedan od uslova za prijavu. Prema njegovim rečima, oni će 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate odjednom.

On je podsetio na to da je Vlada sektorskom podrškom pokušala da pomogne ugostiteljskoj privredi, pre svega hotelskoj industriji, s tim što će javni poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija trajati do 15. septembra. Sredstva se, kako je napomenuo, dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, a pravo ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

Prema njegovim rečima, naša zemlja je nedavno dobila potvrdu kreditnog rejtinga od agencije Mudis, što znači da se nije povećao rizik zemlje, te da se kamate banaka neće povećavati.

Takođe, kako je ukazao, Evropska komisija je pre nekoliko dana usvojila paket predloga za povećanje trgovine između EU i susednih zemalja, među kojima je i Srbija, a jedna od najznačajniih vesti je dolazak Razvojne finansijske korporacije u Srbiju, što je izdejstvovano na pregovorima u Vašingtonu. Ministar je rekao da je otvaranje kancelarije Razvojne finansijske korporacije u Srbiji snažan signal investitorima da smo bezbedna zemlja za ulaganja, što će pokrenuti realizaciju raznih ekonomskih dogovora kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima i podršku investicionim projektima privatnog sektora – od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija. Ministar je ocenio da izgradnja i povezivanje, odnosno slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga, može da nas uzdigne i pomogne da životni standard u kratkom periodu bude bolji. Vlada je, kako je podsetio, pokrenula i program „Moja prva plata“, koji je usmeren na mlade bez radnog iskustva, u koje država ulaže dve milijarde dinara, s obzirom na to da će devet meseci mesečno dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara, u zavisnosti da li imaju diplomu srednje škole ili fakulteta. Ministar je rekao da je najvažnije to da će penzije rasti u 2021. godini, a da plate u javnom sektoru neće biti smanjene i da se nada da će doći do povećanja minimalca u prihvatljivim okvirima i za poslodavce i sindikate te da će uskoro sa tom vešću izaći pred građane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here