Dačić na skupu Multilateralizam i međunarodna bezbednost

0
114

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je uveren u to da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou, zaštitom naših vitalnih interesa, kao i da, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, istovremeno branimo međunarodno pravo i Povelju UN.

U organizaciji Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu održan je skup pod nazivom „Multilateralizam i međunarodna bezbednost”. Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da ne možemo da ne primetimo da je kriza multilateralizma vidljiva u dimenziji međunarodne bezbednosti gde međunarodne organizacije i institucije imaju poteškoće da se na efikasan način izbore sa tradicionalnim, ali i sa novim, asimetričnim pretnjama. Dačić je upitan za komentar na izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina koja se odnosi na najavu povlačenja jedinica Vojske Srbije iz mirovnih misija.

Dačić je rekao da Srbija ima tradiciju aktivnog učešća u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, koju je bivša SFRJ uspostavila sredinom 50-ih godina prošlog veka. U svakoj prilici ističemo da smo vodeća zemlja u regionu Jugoistočne Evrope i deveta na listi najvećih evropskih kontributora vojnih i policijskih snaga u misijama Ujedinjenih nacija. On je podsetio na to da Vojska Srbije trenutno učestvuje u pet mirovnih operacija Ujedinjenih nacija sa 261 pripadnikom, kao i u tri operacije Evropske unije za upravljanje krizama sa 18 pripadnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here