Organska proizvodnja je najprofitabilniji sektor agrara

0
92

Proizvodnja organske hrane je jedan od najprofitabilnijih sektora u agraru i Srbija se sve više okreće organskoj proizvodnji rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Organska proizvodnja hrane je sektor koji svake godine beleži rast, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović koji je dodao da je samo u prethodne tri godine došlo do povećanja površina pod organskom proizvodnjom za gotovo 50 odsto. Kako je rekao dominiraju žitarice, voće, kako sirovo, tako i sušeno i liofilizovano, a imamo i rast vrednosti izvoza, ali i broja proizvođača, kojih je sada više od 6.000. Ministar je dodao da su najplatežnija tržišta takođe prepoznala srpsku organsku hranu, zbog čega veruje da, uz subvencije koje su ove godine višestruko povećane, možemo očekivati značajnije domete u bliskoj budućnosti.

Prema njegovim rečima, iako je ceo svet pogođen i paralisan epidemijom korona virusa, slobodno možemo reći da je ova godina bila dobra – čak i bolja nego mnoge prethodne. Kao najveći ponos Nedimović je izdvojio to kako smo reagovali tokom vanrednog stanja bilo da je reč o odlasku poljoprivrednika na njivu do intervencija na tržištu, redovnih isplata subvencija, bez ijednod dana zaostatka prema svima koji su imali uredne zahteve. Ministar je naglasio i da ga posebno čini zadovoljnim to što smo kao država pokazali da smo kada se svetsko tržište rušilo kao kula od karata, mi besprekorno isplivali iz svega. Nedimović je rekao da ćemo globalne posledice osetiti i mi, ali da smo prvi talas dočekali perfektno.

On je rekao da smo zabeležili rekordne rezultate u izvozu žitarica u najgorim trenucima krize i da je odlično prošlo i voće, da je jabuka imala rekordnu cenu, da su izvezene velike količine, posebno za Rusiju, koja je naše glavno odredište za tu voćku.

Ministar Branislav Nedimović je rekao da niko na svetu ne može sa sigurnošću reći šta nas čeka, ali je poručio da je sigurno da država nijednog svog građanina neće ostaviti bez pomoći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here