Obraćanje Vučića na sastanku Generalne skupštine UN

0
110

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na sastanku Generalne skupštine UN, povodom obeležavanja 75. godišnjice te međunarodne organizacije. Svetski lideri okupili su se virtuelno kako bi obeležili 75. godina od osnivanja Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas na online sastanku Generalne skupštine UN, povodom obeležavanja 75. godišnjice te međunarodne organizacije. On je rekao da godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se čitav svet bori protiv korona virusa. Vučić je napomenuo da se ponosi činjenicom da je Jugoslavija – čiji je Republika Srbija naslednik – bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta.

Vučić je poručio da Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije i naglasio da Povelja UN treba da bude “ustav” savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa, koji regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

Predsednik Srbije je rekao da smo u Srbiji nažalost, na kraju 20. veka, iskusili unilateralne mere i akcije, koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samo međunarodno pravo. U pitanju je proglašenje nezavisnosti privremenih institucija u Prištini jednostranim aktom čime je prekršena Rezoluciju UN 1244, čime je ozbiljno minirana bezbednost Srbije i regiona u celini. Srbija, prema njegovim rečima, ostaje privržena principima i osnovama Povelje UN koje su važne danas, koliko su bile i u vreme usvajanja tog dokumenta.

Vučić je ukazao na to da se ova godišnjica obeležava u vreme kada se čitav svet bori sa pandemijom, izazovom koji je stavio na test našu spremnost na zajedništvo, ali i ponovo potvrdio da su UN danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane i da se značaj ove organizacije ne može dovesti u pitanje.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da se samo kroz saradnju, koordinaciju i poštovanje može pronaći globalni odgovor na ovu globalnu pretnju.

Ujedinjene nacije osnovane su posle Drugog svetskog rata kako bi se sprečio još jedan sličan konflikt, a pretpostavlja se da će svetski lideri usvojiti zajedničko saopštenje u kome će priznati “trenutke razočarenja”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here