Čedomir Antić – Neosnovano je optuživati Srbiju za velikosrpski nacionalizam

0
154

Neosnovano je optuživati Srbiju za velikosrpski nacionalizam jer izvan Srbije živi oko milion i 700 hiljada Srba, rekao je istoričar Čedomir Antić.

Mnogi analitičari tvrde da u regionu deluje takozvana antisrpska koalicija sastavljena od BiH, Kosova, Hrvatske, Albanije i Crne Gore. Susedi optužuju Srbiju da se nije odrekla velikodržavnog projekta i da se u njoj menja vlast, ali se ideologija velikosrpskog nacionalizma ne menja. Upitali smo istoričara Čedomira Antića da prokomentariše ovakve napade na Srbiju i njenu politiku u regionu.

Istoričar Čedomir Antić je rekao da su neosnovane tvrdnje tzv. antisrpske koalicije u regionu koja optužuje Srbiju za velikosrpski nacionalizam jer izvan Srbije u okolnim i obližnjim državama živi oko million i 700 hiljada Srba. Bošnjaci, Hrvati, Đukanovićevi Crnogorci i deo Makedonaca gradili su svoju naciju negativno se određujući prema srpskom narodu, za šta su zaslužne njihove elite a delimično i velike sile koje su dale do znanja hrvatskom, bošnjačkom i albanskom nacionalizmu da rade veliki posao time što vode antirusku ili antisrpsku politiku. Antić je rekao da se može govoriti o invanzivnoj politici prema Srbiji, a da građenje svoje nacije na negaciji drugog naroda nije dobra dugoročna politika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here