Sastanak Vučića i delegacije Svetske banke

0
80

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom Svetske banke koju je predvodila regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder. 

Tokom susreta predsednik Vučić i predstavnici Svetske banke razgovarali su o napretku agende za privredni rast, programu Evropske unije „Zeleni rast“, kao i inicijativi mini Šengena.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija po privrednom rastu u prethodna tri kvartala lider u Evropi i dodao da je sve što je Srbija do sada uradila pozitivno ocenjeno od strane najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija, kao što su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond. On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke, koji su mnogo doprineli razvoju srpske ekonomije.

Sagovornici su posebno istakli važnost reforme i unapređenja efikasnosti javnog sektora, što će znatno uticati na privredni rast kroz podsticanje investicija, fleksibilnost finansijskih instrumenata za kompanije u Srbiji, obučavanje radne snage, podizanje produktivnosti i unapređenje poslovnog ambijenta. Sprovođenje ovih reformi omogućiće Srbiji da dostigne stopu rasta od preko 5% već sledeće godine.

Tema današnjeg susreta sa delegacijom Svetske banke bila je i implementacija evropskog razvoja kroz zeleni rast, što će Srbiji obezbediti srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

Predsednik Vučić je zamolio predstavnike Svetske banke da inicijativu regionalnog ekonomskog povezivanja (mini Šengen) približe našim partnerima iz okruženja i predoče im ekonomske benefite koje ova inicijativa može da ima za sve zemlje u regionu. Tim pre što prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje mini Šengena dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10% do 14% na godišnjem nivou.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here