Jovo Bakić – Vučić koristi desničarske organizacije za disciplinovanje političkih protivnika

0
106

Desničarski pokreti su u porastu širom Evrope, pa i u Srbiji, gde nailaze na mnoštvo svojih pristalica. Velike su sličnosti i razlike između srpske i evropske krajnje desnice, rekao je sociolog Jovo Bakić.

Mnogi analitičari tvrde da se političko klatno u Evropi zaljulalo na desnu stranu i da autokratski vladari dolaze ili lako ostaju na vlasti. Profesor Jovo Bakić je u svojoj poslednjoj knjizi objasnio fenomen evropske desnice. Upitali smo ga po čemu srpska desnica liči na pandane iz Evrope i da li je kriza demokratije pogodno tlo za populiste.

Sadašnji režim desničarske grupe koristi kada je potrebno skrenuti temu sa važnih događanja u zemlji i sa teškog života sa kojim se stanovnici Srbije suočavaju svakog dana, ali i kada je potrebno zamaskirati zajedničke kriminalne akcije predstavnika vlasti i ekstremno desničarskih organizacija.

Jovo Bakić je rekao da režim Aleksandra Vučića koristi pojedine desničarke grupe za disciplinovanje političkih protivnika i da su one u službi režima. Istog stava je i Vladimir Savić, bivši policajac koji je rekao da na brojnim događajima provokacije izazivaju pojedinci iz državnih službi, ubačeni od strane Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića. Prema njegovim rečima, u pitanju je jedinica Odeljenja za posebne akcije MUP-a Srbije koja je osnovana za vreme Dijane Hrkalović, a čiji su pripadnici obučeni za izazivanje incidenata i provokacija kako bi se stekli uslovi za hapšenje protivnika vlasti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here